Προσλήψεις, γιατρών, νοσηλευτών και ΜΕΘ το επόμενο στοίχημα του Βασίλη Κικίλια

Η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των προσλήψεων στο χώρο της υγείας με προτεραιότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέσα στο επόμενο πεντάμηνο αποτελεί στοίχημα για το υπουργείο Υγείας και για τον ίδιον τον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί ότι μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και άλλων συγκεκριμένων διαδικασιών που προωθεί – πάλι μέσω του ΑΣΕΠ – η πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που μέχρι σήμερα μέχρι σήμερα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ απαιτούσε πάνω από ενάμιση χρόνο, θα ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε μήνες και μέχρι τότε τα νοσοκομεία της χώρας θα επανδρωθούν επαρκώς με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Ο κ. Κικίλιας και η κυβέρνηση θα ρίξουν το βάρος όσον αφορά τη στελέχωση των νοσοκομείων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς, όπως εξηγούν από το υπουργείο Υγείας, «από τον Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο έχουμε ενενήντα άτομα στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας λόγω του ιού της γρίπης. «Δεν πρόκειται ν’ αφήσω έτσι τους συνανθρώπους μας», λέει ο κ. Κικίλιας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάϊ, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα εγκατασταθεί, θα το χειρίζεται το ΕΚΑΒ, και μέσω αυτού θα γίνεται η διανομή, η συλλογή, η πληροφόρηση και η απόφαση για τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Με αφορμή τη συζήτηση για τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας και τη γρίπη, ο Β. Κικίλιας ζήτησε από το ιατρικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και παιδιά με χρόνια νοσήματα να εμβολιαστούν. «Τέλος Σεπτεμβρίου είναι το εμβόλιο της γρίπης. Παρακαλώ θερμά όλους να μην φτάσουμε στην καρδιά του χειμώνα και έχουμε άλλους είδους προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Έμφαση στους ογκολογικούς ασθενείς

[more]

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως οι Έλληνες έχουν ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια από ανακοινώσεις και μεγάλα λόγια για αυτά τα οποία πρόκειται να αλλάξουν. «Αποστρέφομαι αυτό και θέλω πρώτα να κάνουμε πράγματα όπως η λίστα των ογκολογικών που καταργήσαμε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μετά να τα λέω», τόνισε.

Μάλιστα είπε ότι θα δοθεί έμφαση στους ογκολογικούς ασθενείς και εξήγγειλε ότι θα αυξηθούν οι βάρδιες στα ακτινολογικά μηχανήματα, προκειμένου να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς καθώς θα μειωθούν τα μεγάλα διαστήματα αναμονής.

«Επίσης εξορθολογίζουμε τις λίστες στα χειρουργεία και αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας των ΤΕΠ έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Δεν θα υπάρξει διοικητής ή υποδιοικητής νοσοκομείου, που να μην είναι στα ΤΕΠ και να μην είναι στο νοσοκομείο και στην εφημερία. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είναι κάποιος πλέον διοικητής και υποδιοικητής σε νοσοκομείο του ΕΣΥ είναι να βρίσκεται στην ώρα της μάχης εκεί που οι πολίτες έρχονται και αγωνιούν για τον συγγενή τους και πρέπει να λάβουν θεραπεία», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν θα υπάρχει διοικητής ο οποίος -αφού περάσει από την 5μελή επιτροπή που εξετάζει τα πτυχία του και τα λοιπά έγγραφα- θα προσληφθεί σε νοσοκομείο αν εκ των προτέρων δεν έχει υπογράψει συμφωνητικό με το ελληνικό κράτος ότι θα πιάνει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Προ ημερών, ο κ. Κικίλιας έκανε αναλυτική περιγραφή της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον χώρο της Υγείας.

Οπως είπε, οι χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν χωρίς κανέναν σχεδιασμό, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καλύπτονται οι ανάγκες, αλλά και να αυξηθεί η δαπάνη για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αντί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. «Συγκεκριμένα, είχαμε 65% αύξηση της δαπάνης επικουρικού προσωπικού από το 2015 (335 εκ. από το 2015 έως το 2019)», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις 1.618 θέσεις Ιατρών ΕΣΥ που προκηρύχθηκαν το 2018, σήμερα, στο τέλος του 2019, μόνο 354 έχουν ολοκληρωθεί (ποσοστό 22%), ενώ κατά την περίοδο 2015-2019, από τους 8.577 αποχωρήσαντες, καλύφθηκαν μόνο οι 7.205 θέσεις.

Τραγική κατάσταση  σε νοσοκομεία και ΤΕΠ

Αποκαρδιωτικά ήταν τα στοιχεία και όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Ειδικά όσον αφορά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η έλλειψη οργάνωσης έχει ως αποτέλεσμα να «μπουκώνουν» από κόσμο, ο οποίος δεν ξέρει πόσο πρέπει να περιμένει και να μην εξυπηρετούνται τα πιο βαριά περιστατικά. Συγκεκριμένα:

4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.

1 στα 2 νοσοκομεία δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

3 στα 4 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ.

Επιπλέον:

4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει Έκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων.

1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς.

8 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών του Παθολογικού Τομέα, εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών.

9 στα 10 νοσοκομεία κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών του Χειρουργικού Τομέα και την στελέχωση των κλινικών του Διαγνωστικού και Εργαστηριακού Τομέα.

1 στα 2 νοσοκομεία αναφέρουν ότι υπάρχει βιοϊατρικός εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.

Κακοδιαχείριση και έλλειψη ελέγχου στα οικονομικά

Τα νοσοκομεία μας σήμερα χαρακτηρίζονται από υποστελέχωση λογιστηρίων, ανύπαρκτους ισολογισμούς και απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.

Στο πλαίσιο αυτό,  το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό, ενώ 10 από αυτά τα 85 δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ούτε για το 2017.

Επίσης, η απουσία μόνιμων και αποτελεσματικών μέτρων για τον έλεγχο και εξορθολογισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, οδήγησε στη μεγέθυνση του clawback. Σε αριθμούς, από τα 793 εκ. οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, αποζημιώθηκαν μόνο τα 455 εκ.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κακοδιαχείρισης, της έλλειψης προγραμματισμού και ανεπαρκούς ελέγχου και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μας έχουν δώσει τα νοσοκομεία, έχουν προκύψει εκκρεμότητες 130-150 εκ. που είναι υπό διερεύνηση».

Χωρίς χρηματοδότηση η περίθαλψη ανασφάλιστων

Η δαπάνη των ανασφάλιστων δεν καλύφθηκε με χρηματοδότηση των νοσοκομείων:

«Ο ίδιος ο πρώην Υπουργός και νυν τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθός, παραδέχτηκε προχτές στη Βουλή, ότι η δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων – κάτι που πρώτα έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 – ανέρχεται στα 250 εκ. ΧΩΡΙΣ όμως να υπάρχει η αντίστοιχη χρηματοδότηση στα νοσοκομεία! Όταν διαλύεις τα νοσοκομεία, διαλύεις και τη δυνατότητα των ευάλωτων να έχουν καλές υπηρεσίες», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

70 λιγότερα ασθενοφόρα την ημέρα

Κάθε μέρα κυκλοφορούν 70 λιγότερα ασθενοφόρα από όσα θα έπρεπε, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και τη νύχτα αντί για 110 ασθενοφόρα, λειτουργούν μόνο 36. Κανένας διαγωνισμός δεν έχει γίνει από το 2017, ενώ σε εκκρεμότητα 6 διαγωνισμοί καθώς και δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος για τη συντήρηση των οχημάτων.

«Βασικό πρόβλημα η έλλειψη πληρωμάτων, που οξύνθηκε την περίοδο 2016 – 2018 από τις αθρόες μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις διασωστών¨, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Αδιαφάνεια στους διαγωνισμούς

Σύμφωνα με τον κο Κικίλια, στο δημόσιο σύστημα Υγείας επικρατεί καθεστώς παντελούς έλλειψης παρακολούθησης των διαγωνιστικών διαδικασιών των νοσοκομείων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ), έναν φορέα που έχει ως αποστολή την εξοικονόμηση πόρων μέσα από διαυγείς και καθαρές διαδικασίες, έχουν προκηρυχθεί μόνο δυο κεντρικοί διαγωνισμοί.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή