Προτεραιότητα η χρηματοδότηση “πράσινων” επενδύσεων – Μπορούν οι μικρές επιχειρήσεις να γίνουν καινοτόμες;

    Της Δάφνης Γρηγοριάδη 

    Την σημαντικότητα του ταμείου ανάκαμψης τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και  Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης,  στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Economico και την Έλλη Τριανταφύλλου καθώς μεγάλο μέρος των κονδυλίων του ταμείου  θα διατεθούν για την  προώθηση της  ενεργειακής εξοικονόμησης, τις πράσινες μεταφορές, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση.

    Σκοπός είναι:Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης να διοχετευθούν σε τομείς οι οποίοι μπορούν να φέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην πραγματική οικονομία. Διότι δεν χρειαζόμαστε απλά επενδύσεις, αλλά επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας σε τομείς μέσω των οποίων επισπεύδεται η εναρμόνιση μας με τις πρακτικές  της βιώσιμης ανάπτυξης. Έχει αποδειχθεί πως επενδύσεις στον τομέα του Περιβάλλοντος αλλά και της Ενέργειας δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στην άνοδο του ΑΕΠ από ότι οι υπόλοιποι τομείς.

    Η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται: Στους πυλώνες Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση. Μέσα από την υλοποίηση  δημόσιων αλλά και  ιδιωτικών επενδύσεων που οδηγούν στην αειφόρο ανάπτυξη,  οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα αυξήσουν την κερδοφορία τους και τα επίπεδα παραγωγικότητας τους. Βασικό στοιχείο για την υλοποίηση τέτοιου είδους επενδύσεων είναι η καινοτομία της οποίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι  η εξέλιξη της τεχνολογίας.

    Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή – της έλευσης της πανδημίας- είναι δύσκολο οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις ( οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας)  να διαθέσουν χρήματα για την τεχνολογική τους εξέλιξη καθώς το βάρος “έχει πέσει” στην ομαλή επαναφορά τους στα επίπεδα προ κορωναϊού, στην ανάκτηση μέρους των χαμένων τους κερδών και στην μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

    Η έννοια της καινοτομίας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: Tην δεδομένη στιγμή μπορεί να ενσωματωθεί μέσα από τη υιοθέτηση καινοτόμων  επιχειρηματικών μοντέλων που θα αναβαθμίσουν την λειτουργία της επιχείρησης, νέων πρακτικών και αλλαγή της εταιρικής φιλοσοφίας. Στον μεσό-μακροπρόθεσμο ορίζοντα η Ελλάδα θα αρχίσει να εξοικειώνεται με την έννοια της τεχνολογίας και της καινοτομίας περισσότερο, ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόσφατα εδραιώσαμε την συνεργασία μας με το Ισραήλ το οποίο είναι πρώτο σε καινοτομία έρευνα και ανάπτυξη και έτσι θα αποκτήσουμε την τεχνογνωσία που μας λείπει.

    Ο δρόμος προς το ταμείο ανάκαμψης: Στις 17 και 18 Ιουλίου θα ληφθούν αποφάσεις για το μίγμα του ταμείου ανάκαμψης. Λόγω της αλλαγής της ηγεσίας της Κομισιόν το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Επομένως, οι Θεσμοί βιάζονται να τακτοποιήσουν αυτήν την εκκρεμότητα. Αναμένουμε μέχρι τότε την ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές Βορρά- Νότου.

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή