Προϋποθέσεις ανάκαμψης στην Ελλάδα – Αρχίζουν να υλοποιούνται κρίσιμες δομικές προσαρμογές στην οικονομία

Γιατί στο υπουργείο Οικονομικών φωνάζουν ρυθμικά:
Του Κώστα Μποτόπουλου

 Τα γεγονότα, στην αρχή του 2021, τρέχουν ιλιγγιωδώς σε όλα τα μεγάλα μέτωπα: ΗΠΑ, εμβολιασμοί, ελληνοτουρκικά, οικονομία. Το κρίσιμο δεν είναι τι θα γίνει -αυτό ποτέ δεν το ξέρουμε και συνήθως είναι λιγότερο καλό από ό,τι ελπίζαμε- αλλά τι σημαίνουν, για το παρόν και για το κοντινό μέλλον, αυτά που ήδη γίνονται. Και γίνονται πολλά.

Παρατηρούνται βάσεις ανάκαμψης στην Ελλάδα

Παρότι οι εκταμιεύσεις πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσουν στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς -συμπωματικά, αλλά όχι και τόσο, την περίοδο που υπολογίζεται ότι θα μπαίνουμε σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς από πλευράς ανοίγματος της οικονομίας-, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όχι μόνο υπάρχει σχέδιο για το είδος των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν, αλλά και ότι οι κινήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

  • Αυτό είναι κρίσιμο, γιατί οι μήνες ως τις αρχές του καλοκαιριού δεν επιτρέπεται να χαθούν περιμένοντας -έστω όχι τους βαρβάρους, αλλά τους πόρους- και η διπλή επιχείρηση αξιοποίησης -ολοκλήρωση προτάσεων προς την Επιτροπή, προετοιμασία υποδοχής στο εσωτερικό της χώρας- οφείλει να έχει δώσει απτό αποτέλεσμα ως τότε.

Στην κατεύθυνση αυτή ασφαλώς βοηθούν και επενδύσεις τύπου Amazon, εκτός Ταμείου Ανάκαμψης αλλά αναγγελθείσες στην προηγούμενη φάση και υλοποιούμενες τώρα με το άνοιγμα γραφείου της εταιρίας στην Αθήνα, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

Η σημασία αυτής της ουσιαστικής αλλά και με έντονο συμβολικό χαρακτήρα κίνησης είναι πολλαπλή, όχι μόνο γιατί «εγκαινιάζει» μια χρονιά ταγμένη στις επενδύσεις -και στις μεταρρυθμίσεις- αλλά και γιατί, όπως τονίστηκε από την κυβέρνηση, «θα έρθουν και πολλά άλλα πράγματα από την πολυεθνική», που μπορεί να λειτουργήσουν ελκτικά και για άλλες αντίστοιχες επενδύσεις.

Η δυναμική για επενδύσεις και οι δομικές προσαρμογές

Αυτή η δυναμική δεν πρέπει επ’ ουδενί να ανακοπεί από επιδείνωση της εσωτερικής (τεχνητές οξύνσεις, συζητήσεις περί εκλογών) ή της εξωτερικής (ελληνοτουρκικά, αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση) κατάστασης.

Μαζί με τις επενδύσεις, κρίσιμες είναι και δομικές προσαρμογές στο χώρο της οικονομίας, που εξαγγέλθηκαν μαζί με τον προϋπολογισμό και αρχίζουν να υλοποιούνται:

  • Ανοίγματα τομέων οικονομίας χωρίς να κλείνουν πλέον.
  • Προετοιμασία μιας τουριστικής περιόδου που αναμένεται σχεδόν «κανονική» -εντός της «νέας κανονικότητας», βέβαια, που μένει ακόμα να φανεί πώς θα είναι.
  • «Μέτρα στήριξης» που θα αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα -γιατί τα προβλήματα για πολλούς τομείς και κλάδους της οικονομίας δεν θα ξεπεραστούν αυτομάτως με το άνοιγμα.
  • Ξεκαθάρισμα, εντός του πεδίου της φορολόγησης, του ποια μέτρα, ιδίως ελαφρύνσεις, ήταν «πυροσβεστικά» και ποια θα διατηρηθούν.
  • Ολοκλήρωση αντιμετώπισης του αναζωπυρωθέντος μετώπου των κόκκινων δανείων, με προσθήκη, όπως ζητά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενός είδους bad bank δίπλα στο σχέδιο «Ηρακλής», που είναι πλέον προφανές ότι δεν επαρκεί.
  • Προσαρμογές -διοικητικές, νομοθετικές, παιδαγωγικές- στο εργασιακό πεδίο, με μέτρα για ένταξη στην εργασία αλλά και για υποδοχή νέων μορφών της, ιδίως της τηλεργασίας, που κι αυτές φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν, αλλά δεν μπορούν να μείνουν όπως είναι.

Για όλα αυτά έχει πέσει ο σπόρος και το πολιτικό στοίχημα είναι να μη σταματήσει ή χαλαρώσει η προσπάθεια.

Στο ευρύτερο πλαίσιο δράσης της χώρας μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης οι τεκτονικές πλάκες κινούνται στο μεταίχμιο της πανδημίας. Σε δυο διακριτά αλλά αλληλοσυμπληρούμενα επίπεδα: δομικών αλλαγών και διαφορετικής φιλοσοφίας εναρμονίσεων.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή