Πως θα επιβιώσουμε από τα χρέη της πανδημίας: Τριπλές ρυθμίσεις και νέο μοντέλο “120 δόσεων” – Ποιοι θα ενταχθούν. Τι συζητά η κυβέρνηση με την Κομισιόν

χρέη πανδημίας

Καθημερινή είναι σχεδόν η συζήτηση μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την ρύθμιση και την είσπραξη των χρεών της πανδημίας.

Τα χρέη από τον κορονοϊό εκτιμάται ότι είναι πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ  ενώ οι απλήρωτοι φόροι από τις αρχές του 2020 υπερβαίνουν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Παράγοντες της αγοράς ζητούν και έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση ένα πακέτο που θα προβλέπει κούρεμα και ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις.

“Οχι στο κούρεμα, ναι στην ρύθμιση”

Η πρώτη αντίδραση δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα είναι   «όχι στο κούρεμα, ναι στη ρύθμιση». Όμως το «όχι στο κούρεμα» των υποχρεώσεων αφορά την παρούσα περίοδο και δεν έχει αποκλεισθεί εφόσον υπάρξει ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ιταλία έχει καταθέσει σχετική πρόταση αλλά βρίσκει απέναντί της τόσο το Βερολίνο όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όμως αν το «κούρεμα» συναντά αντιδράσεις φαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης  προωθείται μια άλλη ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα αναστολών, ρυθμίσεων και άλλων διευκολύνσεων πληρωμής οφειλών μέχρι το τέλος του 2022 για τα χρέη που θα δημιουργηθούν έως και τον Ιούνιο του 2021. Εφόσον μια τέτοια ρύθμιση συμφωνηθεί θεωρείται δεδομένο ότι θα εφαρμοσθεί και στη χώρα μας.

Τριπλή “οπσιόν” ρυθμίσεων – Νέο μοντέλο για 120 δόσεις

«Ναι στη ρύθμιση», όπως έλεγε έμπειρος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημαίνει ότι θα διευκολυνθούν όλοι όσοι έχουν πραγματική ανάγκη. Δεν θα επιβραβευθούν για μία ακόμη φορά οι μπαταχτσήδες, έλεγε η ίδια πηγή, και δεν πρέπει η ρύθμιση να προβλέπει τα ίδια για όλους. Μπορεί η ρύθμιση να φτάνει μέχρι τις 120 δόσεις για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το Μάρτιο του 2020. Μπορεί για κάποιους η ρύθμιση να περιορίζεται στις 12 ή τις 24 δόσεις και ανάλογα με το ύψος των χρεών και το είδος της επιχείρησης να φθάνει μέχρι τις 120 δόσεις.

Η δυνατότητα για περισσότερες δόσεις  θα δοθεί  μόνο σε όσους αποδεδειγμένα είναι σε αδυναμία πληρωμής. Όσοι δηλαδή χτυπήθηκαν από την κρίση λόγω της πανδημίας. Οι περισσότερες και μικρότερες δόσεις ενδέχεται να δίνονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες.

Θεωρείται δεδομένο ότι για δόσεις που θα ξεπερνούν το έτος θα υπάρξει επιβάρυνση με ένα λογικό επιτόκιο, το οποίο ενδέχεται να αυξάνεται για μακροχρόνια ρύθμιση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι όποιες αποφάσεις για τη ρύθμιση χρεών θα εφαρμοσθούν από το Μάιο.

Τι θα ισχύσει για τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Επίσης οφειλές που προέρχονται από δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μπορούν να εξοφληθούν μέχρι σε 120 δόσεις, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση έως τις 30 Απριλίου 2021. Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, που είχαν την εγγύηση του δημοσίου με αποφάσεις που είχαν εκδοθεί μέχρι το 2012 και είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2019.

Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σχέδιο  νόμου με το οποίο θα προβλέπεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Θα υπάρξει ενίσχυση με μορφή επιδότησης παγίων δαπανών για μη καλυπτόμενες δαπάνες. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, παρουσιάζουν μείωση τζίρου και ζημιά καθώς δεν κατάφεραν να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες τους. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε πρόσφατα στην κατάθεση αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την διάθεση πρόσθετων – αδιάθετων πόρων από το πρόγραμμα SURE.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας αυτή την  περίοδο ξεπερνούν τα 34,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Πλήγμα ισχυρότερο από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους”

Ενδεικτικά του κλίματος και του τι πραγματικά συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία είναι τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή: «Το 2020 άφησε βαρύ το αποτύπωμά του στην ανθρωπότητα. Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας προκάλεσε πρωτόγνωρες αναταράξεις, σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αναταράξεις για τις οποίες καμία χώρα του κόσμου δεν ήταν προετοιμασμένη.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η πανδημία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του βιοτικού επιπέδου – σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ – στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, έχοντας προκαλέσει το ισχυρότερο πλήγμα από οποιαδήποτε άλλη κρίση του 20ου αιώνα. Εκτιμάται ότι θα πληγεί το 94% των κρατών, αναλογία σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με τις χώρες που επλήγησαν κατά το Κραχ του 1929 ή ακόμη και από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

Καμία δημοσίευση για προβολή