“Θα κάνω γεωτρήσεις στο Καστελόριζο και την Κρήτη” απειλεί ο Ερντογάν. Προειδοποιεί για κλείσιμο των Αμερικανικών βάσεων. Στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Νίκος Δένδιας

Αμείωτη διατηρεί την ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλοντας σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά σε Καστελόριζο και Κρήτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής αποφάσισε για μία ακόμη φορά να τραβήξει το… σκοινί, προκαλώντας την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην τουρκολιβυκή συμφωνία είπε ότι «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή της συνθήκης των Σεβρών» ενώ δεν παρέλειψε να απειλήσει για μία ακόμη φορά με γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο.

«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ, είπε στους δημοσιογράφους που του έπαιρναν τη συνέντευξη, ενώ έδειχνε την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης, θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις». Ο Ερντογάν, μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Επέμεινε, ακόμα, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών και ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες.

«Αν η κυβέρνηση της Λιβύης ζητήσει στρατιωτική βοήθεια η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη να παρέχει κάθε βοήθεια στη Λιβύη».

Μαραθώνιος Δένδια – Συνάντηση με Γκουτιέρες

Με φόντο την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας ξεκινά από σήμερα μαραθώνιο επαφών με στόχο την ακόμα πιο ηχηρή διπλωματική απομόνωση του προέδρου Ερντογάν και της πολιτικής του.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί  το μεσημέρι στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτιέρες από τον οποίον θα ζητήσει να μην πρωτοκολληθεί η  Συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη. Ο κ.  Δένδιας θα αναπτύξει τα ελληνικά επιχειρήματα για τη μη ανάρτηση της Συμφωνίας, πολύ περισσότερο που θέματα αντισυνταγματικότητας εγείρονται και από τη Βουλή της Συρίας.

Αμέσως μετά, πάντως, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει  μίνι διπλωματική εκστρατεία σε χώρες που μπορεί να συμβάλλουν σε πίεση στην Λιβύη. Αύριο  θα επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία, την Τετάρτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Πέμπτη την Ιορδανία και την Παρασκευή την Ιταλία.

Απειλές για κλείσιμο αμερικανικών βάσεων σε Ιντσιρλίκ και Κιούρετσικ

Η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν , προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο καθεστώς αυτών των δύο βάσεων λέγοντας ότι το κλείσιμό τους μπορεί «να τεθεί στο τραπέζι» σε απάντηση της επιβολής τυχόν αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, τρέχουν οι εξελίξεις και στη Λιβύη, καθώς ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής αναμένεται να ζητήσει άρση της αναγνώρισης της κυβέρνησης Σαράτζ. Παράλληλα, ο Σαράτζ δέχτηκε «χτυπήματα» τόσο από τον Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, πρωθυπουργό της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης, όσο και από τον επικεφαλής της Αιγύπτου, τον πρόεδρο Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Θρίλερ στην Κυπριακή ΑΟΖ

Νωρίτερα, εξελίχθηκε ένα διπλωματικό θρίλερ, με «βροχή» πληροφοριών που έκαναν λόγο για «επεισόδιο» μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ την κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικότερα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως πριν από δύο εβδομάδες το τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό πλοίο που έπλεε εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε τα περί «επεισοδίου», ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το επεισόδιο μεταξύ πολεμικών πλοίων της Τουρκίας και ερευνητικού σκάφους του Ισραήλ κατεγράφη στις 18 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, από το Ισραήλ μεταδιδόταν πως ισραηλινά μαχητικά πέταξαν την Κυριακή το πρωί πάνω από το Γιαβούζ, απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις.ποστήριξη είναι απαραίτητη στη Λιβύη».

Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη – Τριπλή κίνηση κατά του Σάρατζ

[more]

Κι ενώ η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι στο «κόκκινο», ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) Φαγέζ αλ-Σαράτζ έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα. Ενώ εκείνος συναντούσε ξανά κεκλεισμένων των θυρών τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Εντογάν στην Κωνσταντινούπολη, εκφραζόταν τριπλή αμφισβήτηση στις κινήσεις και τη νομιμότητα της κυβέρνησής του.

Η πρώτη ήρθε από τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ, που προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα και καταδίκασε το μνημόνιο Σάρατζ – Τουρκίας.

Ο Σάλεχ επανέλαβε ότι το εν λόγω μνημόνιο δεν έχει καμία νομιμότητα και άφησε να εννοηθεί ότι όταν αλλάξει η κατάσταση στη Λιβύη η συμφωνία θα αποσυρθεί. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία στον ΟΗΕ και στον Αραβικό Σύνδεσμο για την άρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ από τον ΟΗΕ.

«Η κυβέρνηση του Σαράτζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», δηλώνει στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today» ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου κ. Αγκίλα Σάλεχ.

Το δεύτερο χτύπημα στον Σάρατζ ήρθε από τον Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, πρωθυπουργό της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης, δηλαδή της κυβέρνησης που πρόσκειται στον Χαφτάρ. Τον κατηγόρησε ότι έχει οδηγήσει τη Λιβύη στο χάος και την καταστροφή και ότι η συμφωνία με τον Ερντογάν, αποδεικνύει τη διαφθορά που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησής του.

«Αυτό το χάος θα τελειώσει και η ομάδα της διεφθαρμένης (μουσουλμανικής) αδελφότητας, που έχει σπείρει τον όλεθρο θα εξαλειφθεί, καθώς συνεχίζουν ακόμη τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος της χώρας και την εκμετάλλευσή του για δικό τους κέρδος. Η καλύτερη απόδειξη όλων αυτών είναι αυτό που έκαναν τις προηγούμενες μέρες υπογράφοντας συμφωνία με την Τουρκία, μια συμφωνία που θα επιτρέψει την πρόσβαση στα χωρικά ύδατα της Λιβύης σε μια ομάδα Τούρκων, οι οποίοι θα προκαλέσουν χάος στη χώρα και θα αρπάξουν τον πλούτο και τα χρήματά μας», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Αλ Τάνι.

Η τρίτη κίνηση σε βάρος του Σαράτζ, ήρθε από τον επικεφαλής της Αιγύπτου, τον πρόεδρο Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να κυβερνήσει και να λειτουργήσει αυτόνομα γιατί είναι όμηρος ενόπλων δυνάμεων και τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει εκεί, είναι επειδή (η κυβέρνηση) είναι όμηρος ομάδων ενόπλων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη», είπε ο αλ Σίσι.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή