Ρεύμα: Συνεχίζεται η κάμψη στην τιμή του – Ποιά η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή κατάταξη

Μπορεί η Ελλάδα ακόμη να συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές χώρες στη Γηραιά Ήπειρο στην τιμή του ρεύματος, εντούτοις τον τελευταίο μήνα εμφανίζει μια κάμψη.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χάρη Φλουδόπουλου (capital.gr) η Ελλάδα για το μήνα Αύγουστο μέχρι στιγμής βρίσκεται στην 5η θέση της Ευρώπης, με τιμή στα 92,89 ευρώ η μεγαβατώρα.

Oι χώρες πάνω από την Ελλάδα είναι η Ιρλανδία με 100,1 ευρώ η μεγαβατώρα, η Μάλτα με 100,09 ευρώ η μεγαβατώρα, η Ιταλία με 99,57 ευρώ η μεγαβατώρα και η Ουκρανία με 95,29 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι πιο φθηνές αγορές της Ευρώπης παραμένουν οι Σκανδιναβικές, οι οποίες επωφελούνται από το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής που περιλαμβάνει άφθονες ΑΠΕ αλλά και πυρηνική ενέργεια: η φθηνότερη αγορά είναι η Σουηδία με 16,13 ευρώ η μεγαβατώρα, ακολουθεί η Φινλανδία με 16,35 ευρώ η μεγαβατώρα, η Νορβηγία με 27,16 ευρώ η μεγαβατώρα και η ανία με 59,97 ευρω η μεγαβατώρα.

Ανάλογη είναι η εικόνα συνολικά για το 2023, με την Ελλάδα να ανεβαίνει στην 4η θέση με 126,18 ευρώ η μεγαβατώρα. Στην πρώτη θέση ως πιο ακριβή αγορά της Ευρώπης μέχρι στιγμής το 2023 βρίσκεται η Ιταλία με 130,33 ευρώ η μεγαβατώρα, ακολουθεί η Μάλτα με 128,06 ευρώ η μεγαβατώρα και η Ιρλανδία με 127,82 ευρώ η μεγαβατώρα. Στον αντίποδα η φθηνότερη αγορά μέχρι στιγμής φέτος είναι η Φινλανδία (53,96 ευρώ η μεγαβατώρα) και ακολουθούν Σουηδία (54,78 ευρώ η μεγαβατώρα) και Νορβηγία (67,89 ευρώ η μεγαβατώρα).

Πώς ήρθε η εξομάλυνση

Η πτωτική πορεία των τιμών του ρεύματος οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου. Από τα επίπεδα των 300 ευρώ πέρυσι τον Αύγουστο, φέτος οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως και τα 26 ευρώ η μεγαβατώρα, έστω και εάν τις τελευταίες ημέρες έχουν ανακάμψει, φτάνοντας χθες μέχρι και τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι σαφές ότι η αβεβαιότητα και η νευρικότητα στις αγορές θα συνεχίσουν να ρίχνουν τη σκιά τους στην ενεργειακή αγορά και η οποία αρνητική είδηση στο κομμάτι της προμήθειας θα επηρεάζει αρνητικά τις τιμές όπως συνέβη αυτές τις ημέρες με τις απεργίες στην Αυστραλία που επηρεάζουν την αγορά του LNG (δείτε ΕΔΩ)

Στα θετικά της υπόθεσης οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης έχουν γεμίσει σε ποσοστό 80% που σημαίνει ότι για τον προσεχή χειμώνα θα υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν τις ανάγκες, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με τις ροές αερίου από τη Ρωσία.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή