S-400: Εκνευρισμός και προειδοποιήσεις Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα, «μη συνεχίζετε τις δοσοληψίες με το ρωσικό αμυντικό τομέα»

Νεύρα και απογοήτευση στην Τουρκία για τους... ινδικούς S-400

Την άμεση, σαφή και σκληρή αντίδραση των ΗΠΑ προκάλεσαν πληροφορίες που μετέδωσε το TASS, ότι Ρωσία και Τουρκία προχώρησαν σε νέα συμφωνία για την απόκτηση από την Άγκυρα νέας συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Ξερή» προειδοποίηση

Αν και Τούρκος αξιοματούχος επιχείρησε να «μπαλώσει» την κατάσταση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει νέα συμφωνία και ότι το δεύτερο σύστημα εντάσσεται στην αρχική συμφωνία του 2017, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας της θέσης την Ουάσινγκτον για το θέμα, λέγοντας ότι «αυτό που σταθερά λέμε είναι ότι ο κτηνώδης και παράνομος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κάνει ζωτικής σημασίας -τώρα, περισσότερο από ποτέ- όλες οι χώρες να αποφεύγουν δοσοληψίες με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας».

Μάλιστα, για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, ο Πράις υπογράμμισε ότι «η θέση μας για την αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι γνωστή. […] Καλούμε όλες τις χώρες να αποφεύγουν τις δοσοληψίες με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, καθώς τις θέτουν σε κίνδυνο κυρώσεων», αν και σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει αν και δεν γνωρίζουμε κάποιες νέες εξελίξεις για το θέμα», ενώ δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τα F-16.

Η στάση των ΗΠΑ και το κρίσιμο δίλημμα Ερντογάν

Στην ουσία, οι δηλώσεις Πράις έρχονται να επιβεβαιώσουν δύο πράγματα που το economico.gr υπογράμμισε όταν έγινε γνωστό το δημοσίευμα του TASS:

  • ότι οι εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει η Τουρκία για το θέμα των S-400 δεν ήταν πειστικές, ιδίως προς την Ουάσινγκτον και
  • ότι αν η νέα συστοιχία φθάσει στην Τουρκία, ανεξάρτητα αν είναι μέρος της παλιάς συμφωνίας ή νέα, θα υπάρξουν και νέες κυρώσεις σε βάρος της.

Η μη αναφορά του Πράις στο θέμα των F-16 ενδεχομένως δείχνει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να το χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης προς την Τουρκία, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί με μια Πολεμική Αεροπορία αποτελούμενη από γερασμένα και πεπαλαιωμένα μαχητικά, χωρίς πρόσβαση σε αναβαθμίσεις και ανταλλακτικά, αλλά και έχοντας απέναντί της ένα εχθρικό Κογκρέσο, καθώς το θέμα των S-400 αποτελεί sine qva non για τη βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη, οι εξελίξεις αυτές φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πλέον βρίσκεται μετάξύ σφύρας και άκμονος: ή θα «πετάξει» μια επένδυση 2,5 δισ. δολαρίων που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητη για την τουρκική αμυντική θωράκιση ή θα δει τις -ήδη τεταμένες- σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον να επιδεινώνοντας δραματικά, καθώς μια νέα συστοιχία S-400 θα επισύρει νέες βαρύτερες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.

Καμία δημοσίευση για προβολή