Σε «πρώτο πλάνο» η ακρίβεια, σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κ. Μητσοτάκη και νέα μέτρα στον ορίζοντα

μέτρο και λύση φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκρούσει το διαρκώς διευρυνόμενο κύμα ακρίβειας που ροκανίζει διαρκώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών

Κάθε πιθανό και… απίθανο μέτρο και λύση φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκρούσει το διαρκώς διευρυνόμενο κύμα ακρίβειας που ροκανίζει διαρκώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, ανησυχία που καταγράφεται όλο και πιο έντονα στις δημοσκοπήσεις.

Με την τιμή του βρεφικού γάλακτος να βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το Νοέμβριο διαπίστωσε ότι το εν λόγω απαραίτητο για πολλά νοικοκυριά προϊόν πωλείται στην Ελλάδα έως και 213% πιο ακριβά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, ανάλογα με την εταιρεία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαλεί στις 10 το πρωί της Τετάρτης σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και να ληφθούν νέα μέτρα για την ελάφρυνση της ακρίβειας και των βαρών που καλούνται να σηκώσουν οι καταναλωτές.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, η κυβέρνηση εξέτασε ακόμα και το ενδεχόμενο ορισμού πλαφόν στην τιμή πώλησής του, ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση και σε συνεννόηση με τις εταιρείες θα υπάρξει μείωση της τιμής τουλάχιστον κατά 20%. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές κατέστησαν απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει αχρησιμοποιήτο κανένα «όπλο» που έχει στα χέρια της, προκειμένου να καταπολεμήσει στρεβλώσεις στην αγορά ή τακτικές που έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παραδέχθηκε ότι «τα νοικοκυριά βλέπουν τα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ να παραμένουν ακριβά και σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε και κάποιες ανατιμήσεις», σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα σε επίπεδο διετίας βρέθηκε στο 25%, αλλά τόνισε ότι τα ποσοστά ακρίβειας ήταν χειρότερα στη Βουλγαρία (35%), τη Ρουμανία (29%) ή την Ισπανία (26%). Ο υπουργός σημείωσε ότι «μόνο το 2023 έχουμε επιβάλει 13,5 εκατομμύρια πρόστιμα για θέματα κερδοφορίας. Βλέπουμε ότι, μετά την επιβολή τους προσαρμόζονται οι κατάλογοι και μειώνονται οι τιμές» και έκανε λόγο για «μια σειρά νέων μέτρων που θα ανακοινώσουμε σε λίγο».

Μήνυμα Μητσοτάκη

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία είναι και τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της ALCO, όπου το 60% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι για τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού του το 2024 θα είναι εξίσου κακό ή και χειρότερο από το 2023, ενώ το 42% δήλωσε ότι αυτό που το φοβίζει περισσότερο είναι «να μη μπορεί να τα βγάλει πέρα». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες παραγωγής πια αποτελεσμάτων. Σύντομα μάλιστα, αύριο (σ.σ. την Τετάρτη), θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι ότι η ακρίβεια σε προϊόντα ανελαστικής ζήτησης – κυρίως στα τρόφιμα – είναι εμμένουσα και σε πολλές περιπτώσεις και αυξανόμενη, δημιουργώντας ασφυξία στα νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη λίστα του trading economics για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα σε ευρωπαϊκές χώρες για τον Νοέμβριο, η Ελλάδα έχει υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα (8,89%) σε σχέση με το σύνολο των χωρών της Ευρώπης εκτός από την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, με τις δύο πρώτες, πάντως, να είναι και από τις χώρες με τους υψηλότερους μισθούς στη Ευρώπη.

Καμία δημοσίευση για προβολή