Σε θέση μάχης πάλι Βορράς και Νότος στην Ε.Ε για την μετά Covid εποχή. Στα χαρακώματα για έλλειμμα, χρέος και ευρωομόλογα

EKT φόβοι

Σε θέση μάχης φαίνεται ότι οδηγούνται ξανά ο Βορράς και ο Νότος στην Ε.Ε, καθώς η μετά Covid εποχή, προκαλεί τριγμούς και αναταράξεις, την ίδια ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη παραλύει μπροστά στο ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος με πρωταγωνιστή τη μετάλλαξη Δέλτα.

Οπως έγινε γνωστό χθες, μέσω του Bloomerg, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα μέλη της διοίκησης θα συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη.

Η προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ

Και προφανώς έχουν πολλά να συζητήσουν, αν κρίνει κανείς από τη δήλωση της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προ διημέρου στην Ευρωβουλή προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από τις μεταλλάξεις του κοροναϊού και κυρίως την «Δέλτα» – κάτι που θα μπορούσε και να ερμηνευθεί και ως «παράθυρο» για συνέχιση του QE και μετά τον Μάρτιο του 2022.

Η κατάληξη σε κοινή απόφαση, ωστόσο, δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι ανάλογες συζητήσεις διεξάγονται εκ παραλλήλου σε πολιτικό επίπεδο.

Και στο πολιτικό επίπεδο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οδεύουμε προς μια σκληρή αντιπαράθεση.

Έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται τα στρατόπεδα

Τα στρατόπεδα έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται, να οικοδομούν τις συμμαχίες τους και να προβάλλουν τις κόκκινες γραμμές τους, καθιστώντας ολοένα πιο σαφές ότι η επίτευξη συμβιβασμού και η συμφωνία γύρω από μια κοινή γραμμή στην μετά-Covid εποχή θα αποτελέσει μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία.

Η προσπάθεια, μάλιστα, που καταβάλλουν ορισμένοι να χαμηλώσουν τους τόνους και να διακωμωδήσουν την κατάσταση, συχνά καταλήγει σε αντίθετα αποτελέσματα.

Όπως, για παράδειγμα, τα όσα είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό λε Μερ, στη διάρκεια μιας διάσκεψης που οργάνωσε ο πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, την παραμονή της παράδοσης της σκυτάλης στην Σλοβενία.

«Πραγματικά πιστεύω πως χρειαζόμαστε αυτού του είδους τις συναντήσεις. Ίσως την επόμενη φορά θα μπορούσατε να καλέσετε και τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, έτσι για να κάνουμε και λίγο πλάκα ανάμεσά μας», είπε ο Μπρινό λε Μερ, σύμφωνα τουλάχιστον με το Politico.

Τα ερωτήματα, άλλωστε, έχουν τεθεί ήδη στο τραπέζι και είναι «καυτά»

Θα αλλάξουν τα όρια του 3% και του 60% επί του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος; Για πόσο διάστημα ακόμη θα συνεχίζουν να βρίσκονται στον «πάγο»;

Στη συνέχεια δε, πόσο «ευέλικτα» μπορούν να ερμηνεύονται και να εφαρμόζονται; Και τέλος, τα ευρωομόλογα που άρχισαν να εκδίδονται προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούν μια ad hoc επιλογή ή θα αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα;

Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο δύσκολα από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι το Βερολίνο, ενόψει και των επικείμενων εκλογών, επιστρέφει στη σκληρή θέση και τάσσεται στο πλευρό των λεγόμενων «frugals».

Μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σειρά πήρε η Ανγκελα Μέρκελ.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια διάγει τις τελευταίες εβδομάδες του πολιτικού της βίου, καθώς μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα συνταξιοδοτηθεί, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως και η ίδια έχει παρόμοιες απόψεις – αφήνοντας, έτσι, παρακαταθήκη στον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών και πιθανό διάδοχό της στην καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ.

«Η ΕΕ οφείλει να είναι καλύτερα εξοπλισμένη ώστε να δρα και να λαμβάνει κοινές αποφάσεις ταχύτερα, καθώς και να τις υλοποιεί (…) Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εφαρμόσουμε μια ισχυρή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να διαθέτουμε τα αναγκαία περιθώρια κινήσεων για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις», είπε την Τρίτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών.

Ο Νότος θέλει συμβιβασμό, αλλά…

Η θέση αυτή, ωστόσο, αν και ενθουσιάζει τους εταίρους της Γερμανίας στην Ολλανδία, την Αυστρία και τις σκανδιναβικές χώρες, προκαλεί έντονη ανησυχία και αντιδράσεις στον Νότο.

Και μάλιστα, όχι μόνο ανάμεσα στους «μικρούς», όπως συνέβη στην προηγούμενη κρίση του 2008-2010, αλλά και στους ισχυρούς εταίρους της.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία προσπαθούν να διατυπώσουν τις θέσεις τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήσουν περιθώρια συμβιβασμού, ικανοποιώντας την απαίτηση των «Βορείων» για συγκεκριμένους κανόνες και ελεγκτικές διαδικασίες – για μνημόνια που δεν θα ονομάζονται μνημόνια, με άλλα λόγια.

«Το κοινό χρέος θα πρέπει να αποτελέσει ένα πιο μόνιμο επενδυτικό εργαλείο στην Ευρώπη, ειδικά για την υπόθεση της κλιματικής μετάβασης. Με ένα αναγκαίο συμπλήρωμα: Τα κράτη-μέλη θα οφείλουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά και την ποιότητα των δημόσιων δαπανών», είπε χαρακτηριστικά ο λε Μερ.

Από την πλευρά της, η ομόλογός του από την Ισπανία, Νάντια Καλβίνο, ισχυρίστηκε πως η χώρα της δεν επιθυμεί την απάλειψη τω ορίων του 3% και 60% για το έλλειμμα και το χρέος, μιας και αποτελούν μέρος των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να επανεξετάσουμε την «μεθοδολογία», η οποία είναι «πολύ περίπλοκη» και είναι ανάγκη να «γίνει πιο απλή».

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και η Ρώμη – εξάλλου, παρά τις «αστραπές» του Σόιμπλε», ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αλλάξει πλήρως άποψη από την περίοδο που ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ.

Πολλά τα μέτωπα

Οι παραπάνω θέσεις, ωστόσο, δεν σημαίνουν πως ο συμβιβασμός είναι δεδομένος. Πολύ περισσότερο καθώς οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν συνηθίσει να δίνουν έμφαση στις «λεπτομέρειες» (πιστεύοντας σταθερά πως εκεί κρύβεται συνήθως ο διάβολος), ενώ διαβλέποντας τη διαλλακτικότητα των Νοτίων θα επιχειρήσουν να τα πάρουν όλα, όπως συνηθίζουν.

Η υπόθεση έχει, φυσικά, πολλές ακόμη παραμέτρους. Όπως, για παράδειγμα, τη στάση που θα τηρηθεί απέναντι στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την υπόλοιπη Ομάδα του Βίζεγκραντ, που προβάλλει ολοένα περισσότερες απαιτήσεις, μη συμμορφούμενη με τις ευρωπαϊκές νόρμες.

Σίγουρα, μετά από όλες αυτές τις μάχες που – αναπόφευκτα – θα δοθούν, η ΕΕ δεν θα είναι ίδια…

Καμία δημοσίευση για προβολή