Σεισμός στην Τουρκία: Ασύλληπτα τα μεγέθη της καταστροφής, προς κατεδάφιση περισσότερα από 150.000 κτίρια

Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία -αλλά και πόσο ανεδαφικές ακούγονται οι δεσμεύσεις του Τούρκου προέδρου για ταχεία ανοικοδόμηση και επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα.

Την ώρα, λοιπόν, που εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το οικονομικό κόστος της καταστροφής από το σεισμό αγγίζει τα 84 δισ. δολάρια, ήτοι σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της Τουρκίας, οι αυτοψίες που πραγματοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 13 επαρχίες που επλήγησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου αποκαλύπτουν μια αποκαρδιωτική -στα όρια της απελπιστικής- κατάσταση.

Συγκεκριμένα, από τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων προκύπτει ότι 153.506 κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, εκτός των κτιρίων που έχουν ήδη καταρρεύσει από το σεισμό. Σημειώνεται, δε, ότι περίπου 75.000 κτίρια στην σεισμόπληκτη περιοχή έχουν λάβει «κατασκευαστικές αμνηστίες», σύμφωνα με την επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Επιμελητηρίου Πολεοδόμων στην Κωνσταντινούπολη.

«Ισοδυναμεί με έγκλημα»

Οι εικόνες των κτιρίων που κατέρρευσαν σαν «τηγανήτες» (pancakes) ήδη στοιχειώνουν την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς οι «κατασκευαστικές αμνηστίες» για κατασκευές που υλοποιούνται χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας, αποτελούσαν μια πάγια μέθοδο εισροής εσόδων στα δημόσια ταμεία, παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά τουλάχιστον η Τουρκία έχει ίσως από τους πλέον αυστηρούς πολεοδομικούς κανονισμούς και προβλέψεις για κατασκευές με ειδική αντισεισμική προστασία.

Παρότι η τουρκική αντιπολίτευση τηρεί στάση ευθύνης και κρατά όσο είναι δυνατόν, φυσικά, χαμηλούς τόνους, ειδικοί επιστήμονες εκτοξεύουν βαρύτατες κατηγορίες κατά του καθεστώτος Ερντογάν για την τακτική αυτή που βόλευε αφάνταστα τους διάφορους εργολάβους, με τον γεωλόγο Τσελάλ Σενγκόρ να σημειώνει σχεδόν προφητικά, λίγο καιρό πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου ότι «η κατάχρηση τέτοιων κατασκευαστικών αμνηστιών σε μια χώρα γεμάτη από ρήγματα ισοδυναμεί με έγκλημα».

Κινήσεις επικοινωνίας

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση, με το Υπουργικό του Συμβούλιο να συνεδριάζει υπό την προεδρία του στην έδρα της Ομάδας Καταστροφών και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) και με τον Ερντογάν να δηλώνει για την τεράστια κρίση που σοβεί εδώ και σχεδόν δέκα ημέρες στην Τουρκία, ότι «θα την ξεπεράσουμε μαζί με το έθνος μου από εδώ και πέρα», όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με υπαλλήλους της AFAD πριν από τη συνεδρίαση. «Δώσατε έναν μεγάλο αγώνα με όλες τις δυνάμεις σας από την αρχή αυτής της μεγάλης καταστροφής. Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται μέρα και νύχτα. Φυσικά, πολλοί μιλούν για την “καταστροφή του αιώνα”. Εύχομαι το έλεος του Θεού στους νεκρούς μας και ίαση στους τραυματίες μας. Και αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε μαζί μέχρι τέλους», δήλωσε στους εργαζόμενους στην υπηρεσία.

Παίζοντας με το συναίσθημα

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στους τραυματίες σε νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη την Δευτέρα ο Ερντογάν είπε -στοχεύοντας κυρίως στο συναίσθημα- ότι «επισκέφτηκα τα μωρά μας στο νοσοκομείο που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της καταστροφής και τις μητέρες τους. Υπάρχουν νεογέννητα δύο μηνών και ενός μήνα, ακόμα και μωρά ημερών. Τα επισκεφτήκαμε με τη γυναίκα μου. Είδα ένα πράγμα εκεί: το σθένος των γονιών τους».

Την ίδια ώρα, πάντως, πληθαίνουν οι καταγγελίες για απολύτως ανεπαρκείς πρόνοιες για τους σεισμόπληκτους στη νοτιοανατολική Τουρκία, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δίνουν αγώνα να στηρίξουν απελπισμένους και οργισμένους ανθρώπους και να εκφράζουν ανησυχίες για κίνδυνο λοιμωδών νοσημάτων, λόγω πλημμελούς υγιεινής και συνθηκών διαβίωσης, με τους αστέγους να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Καμία δημοσίευση για προβολή