Σκωτσέζικο ντους  για τον  επιχειρηματικό κόσμο τα σταδιακά μέτρα – Μεγαλώνουν οι απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου

Λιανεμπόριο:πιθανή επανεκκίνηση στις 18 Ιανουαρίου

                               

Της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Αναβολή τουλάχιστον ακόμα μία εβδομάδα για το click away στο λιανεμπόριο: Kάτι το οποίο σημαίνει ότι αναβάλλεται και η εφαρμογή του σχεδίου click inside, του ανοίγματος δηλαδή των καταστημάτων για τους καταναλωτές κατόπιν ραντεβού.  Τα παραπάνω φυσικά σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερη απώλεια στον τζίρο των επιχειρηματιών.

Σκωτσέζικο ντους  για τον  επιχειρηματικό κόσμο: Η λήψη σταδιακών μέτρων συνεχίζεται με το 2021 να αποτελεί μεταβατική χρονιά προς την κανονικότητα. Με το έλλειμα να κινείται κοντά στα 15 δις ευρώ, εκτιμούμε ότι η επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας θα έρθει από τα μέσα του  2022 και μετά. Το στοίχημα πλέον δεν είναι η εύρεση του εμβολίου αλλά ο εμβολιασμούς του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σύντομα. Το άγνωστο ακόμη χρονοδιάγραμμα εμποδίζει τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό οικονομικών μέτρων καθώς και τον υπολογισμό του τελικού λογαριασμού της υγειονομικής αυτής κρίσης.

Γιατί ο Ιανουάριος είναι κρίσιμος μήνας

Το μήνα αυτό πρόκειται να συνεδριάσει η ΕΚΤ για να αξιολογήσει την τρέχουσα οικονομική  κατάσταση των κρατών-μελών, την λήψη πρόσθετων μέτρων αλλά και την ετοιμότητα της ΕΕ σε ένα πιθανό τρίτο κύμα κορωναϊού. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρά ζητήματα των οποίων οι αποφάσεις  βρίσκονται στον πάγο, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τα τραπεζικά δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής  και των οποίων η προθεσμία λήγει τον Μάρτιο.

Άγνωστος Χ οι εκπτώσεις

Aσαφές παραμένει τι θα γίνει με τις Χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες παραδοσιακά ξεκινούν το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Οι καταστηματάρχες περίμεναν πώς και πώς την περίοδο αυτή μήπως καταφέρουν μέσω προσφορών να προσελκύσουν πελατεία. Οι επιχειρήσεις αν και γνωρίζουν πως όσο παίρνει παράταση το άνοιγμα των καταστημάτων τους θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τα μέτρα στήριξης, συνεχίζουν να αισθάνονται αβεβαιότητα καθώς δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις επόμενες επιχειρηματικές τους κινήσεις.  H αδυναμία των επιχειρήσεων να  διαχειριστούν την κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο τους  αλλά και σε φαινόμενα εξαγορών ή συγχωνεύσεων.

 Η συμβολή του εμπορίου στο ΑΕΠ

Σύμφωνα με  έκθεση της ΕΣΕΕ η συνεισφορά του εμπορίου στο ΑΕΠ  υπολογίζεται στο  11% ενώ στον κλάδο απασχολείται το 30,2% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Επηρεάζεται επομένως μεγάλο μέρος του πληθυσμού από το πάγωμα του εμπορίου είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Σανίδα σωτηρίας αποτελούν τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων προς επιχειρήσεις οι οποίες  έχουν κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 έως 200.000 ευρώ και οι οποίες αδυνατούν να πάρουν δάνεια από το τραπεζικό σύστημα με τους προκαθορισμένους όρους.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή