SOS από ΠΟΥ και ECDC για μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη με κοινά εμβόλια, όπως της ιλαράς – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Προειδοποίηση για χαμένες δόσεις εμβολίων που μπορούν να οδηγήσουν σε αναβίωση … ξεχασμένων ασθενειών απευθύνουν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης (24-30 Απριλίου).

Δύο εμβόλια βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών: της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς. Σύμφωνα με το ECDC, μεταξύ 2012 και 2021, περίπου 2,4 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση/ Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ενδέχεται να μην έχουν λάβει έγκαιρα τρεις δόσεις εμβολίων που περιέχουν πολιομυελίτιδα. Επιπλέον, η πρόσφατα δημοσιευμένη Ετήσια Επιδημιολογική Έκθεση Ιλαράς 2022 του ECDC υπογραμμίζει τους κινδύνους όταν υπάρχουν θύλακες ενός υποεμβολιασμένου πληθυσμού ή ομάδων που δεν έχουν καθόλου ανοσοποιηθεί.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια κηρύχθηκε απαλλαγμένη από πολιομυελίτιδα το 2002, ο ιός συνεχίζει να ανιχνεύεται περιοδικά στην άγρια μορφή του ή ως στελέχη που προέρχονται από εμβόλια σε άλλες περιοχές. Λόγω των επαρκών μεθόδων επιτήρησης και της γενικά υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, αυτά τα σποραδικά συμβάντα ευτυχώς δεν οδήγησαν σε συνεχή μετάδοση στην ΕΕ/ΕΟΧ.

“Εφόσον υπάρχουν μη εμβολιασμένες ή υποεμβολιασμένες πληθυσμιακές ομάδες στις ευρωπαϊκές χώρες και η πολιομυελίτιδα δεν έχει εξαλειφθεί παγκοσμίως, ο κίνδυνος επανεισαγωγής του ιού στην Ευρώπη παραμένει. Επιπλέον, στην περίπτωση της ιλαράς, η οποία είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ο ιός μπορεί να βρει τον τρόπο να εξαπλωθεί σε θύλακες απροστάτευτων πληθυσμών όταν η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι η βέλτιστη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρούσματα που μπορούν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που έχουν εξαλείψει την ιλαρά”, σημείωσε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν.

Ανεξάρτητα από τη συνολική καλή απόδοση των προγραμμάτων εμβολιασμού ΕΕ/ΕΟΧ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και τις τεράστιες προσπάθειες για την πραγματοποίησή τους, υπάρχουν σημαντικά κενά εμβολιασμού και ανισότητες μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ διαφορετικών χωρών και περιοχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Ετήσια Επιδημιολογική Έκθεση Ιλαράς δείχνει μείωση 99% των κρουσμάτων το 2022 σε σύγκριση με το 2018, αυτό πιθανότατα οφείλεται στα μέτρα πρόληψης και ελέγχου που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους παραμένουν η ομάδα με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ιλαράς, καθώς είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν και ως εκ τούτου θα πρέπει να προστατεύονται από την ανοσία της κοινότητας.

Στη χώρα μας, 9920 παιδιά 12-23 μηνών δεν εμβολιάστηκαν και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου για την πολιομυελίτιδα μεταξύ 2012 και 2021. Παρόλα αυτά, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι πολύ ικανοποιητική και σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες. Οσον αφορά στην πολιομυελίτιδα παραμένει στο 99% τόσο το 2018 όσο και το 2021, χωρίς να παρουσιάζεται πτώση του εμβολιαστικού ποσοστού όπως συμβαίνει με άλλες χώρες. Αντίστοιχα, καμία μεταβολή δεν παρουσιάζεται και αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά, αφού διαχρονικά από το 2018 έως και το 2021 το ποσοστό εμβολιασμού με την πρώτη δόση στα Ελληνόπουλα είναι 97% και με τη δεύτερη δόση ανέρχεται στο 83%.

Εμβολιασμοί από ιδιώτες παιδιάτρους και ΚΕΔΕ

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ ενημερώνει και εμβολιάζει παιδιά σε 10 απομακρυσμένους δήμους ανά την Ελλάδα.
“Καθώς διανύουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλειά μας, αλλά κυρίως στην ασφάλεια της υγείας των παιδιών μας. Με τους εμβολιασμούς των παιδιών μας, λόγω της πανδημίας, να έχουν καθυστερήσει ανησυχητικά, είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούμε για τους τρόπους προστασίας των εαυτών μας και των αγαπημένων μας αυτών προσώπων”, δηλώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Η δράση “Ομπρέλα” όπως λέγεται επικεντρώνεται στη σημασία του εμβολιασμού, ειδικά για τον ιό HPV, την Covid-19 και τη μηνιγγίτιδα. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να έχουν σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες. “Με την σημαντική αυτή δράση μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι κοινότητες ανά την Ελλάδα θα είναι καλά ενημερωμένες σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, αλλά κυρίως θέλουμε τα παιδιά μας να είναι εμβολιασμένα για τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα. Επιλέξαμε να επισκεφτούμε δέκα δήμους σε όλη την Ελλάδα, δήμους που υπάρχει ανισότητα πρόσβασης σε παιδιατρικές δομές και όπου η πληροφόρηση για θέματα υγείας και εμβολιασμών είναι εξαιρετικά δύσκολη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Παιδιάτρων.

Η δράση θα λάβει χώρα στους δήμους Αλοννήσου, Αμοργού, Σφακίων, Νισύρου, Ιθάκης, Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Γορτυνίας, Βόρειων Τζουμέρκων,Πρεσπών, Παρανεστίου.
“Τι είναι ο HPV και γιατί να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας έναντι του ιού; Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά μας από την μηνιγγίτιδα τύπου Β; Πως μπορούμε να τα προστατεύσουμε. Αλήθειες και Μύθοι για τη νόσο Covid-19 και τον εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους”, είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι παιδίατροι που θα συμμετέχουν στη δράση.

Καμία δημοσίευση για προβολή