Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown. Προέχει η δημόσια υγεία. Πόσα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα

Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα

Καθοριστικής σημασίας – και ενδεχομένως προάγγελος εξελίξεων – ήταν η σημερινή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία σημειώθηκε στην κορύφωση των σεναρίων περί επικείμενου lockdown στην Αττική.

Σε συνέντευξή του ( Σκάϊ ), ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown».

Προέχει η δημόσια υγεία 

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι προέχει η δημόσια υγεία και έπεται η οικονομία.

Εξήγησε, δε, ότι η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει.

Ταυτοχρόνως, για να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε πάντως ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown .

Ακούμε τους ειδικούς και αποφασίζουμε

“Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς και να αποφασίζει” είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ( ΘΕΜΑ 104,6 FM )επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει τα τοπικά lockdown.

«Οι ειδικοί σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μας προτείνουν. Από την την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας», είπε.

Πρόσθεσε, δε,  πως «τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία.

Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μην φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μην φτάσουμε το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα».

Τί γίνεται με την ύφεση

Σχετικά με την ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου στο 8%, ωστόσο η αβεβαιότητα είναι τρομερή και ενδέχεται όπως είπε να τον ακούσουμε σε 15 ημέρες να αλλάζει τις εκτιμήσεις του.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μια ύφεση βαθιά του 8% δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού αλλά ρεαλισμού και πως αποδεικνύει πως δεν επιβεβαιώνεται το αρχικό σενάριο πως η Ελλάδα θα είχε την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρώπη.

Καμία δημοσίευση για προβολή