Στάσιμη άφησε την Ελλάδα η αξιολόγηση της Standard & Poors, παρά τις προσδοκίες κυβέρνησης και αγοράς

 

Δεν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο η Standard & Poors, γκρεμίζοντας τις προσδοκίες κυβέρνησης και αγοράς. Σταθερή στο “Β+” παραμένει η βαθμολογία της Ελλάδας (με θετική προοπτική) κόντρα στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο εσωτερικό από την κυβέρνηση. Παρά τις θετικές προσδοκίες που υπήρχαν στην ελληνική αγορά, ένας από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για αναβάθμιση στο “ΒΒ-”.

Το ελληνικό αξιόχρεο, παραμένει τρεις βαθμούς μακριά από την επενδυτική βαθμίδα των Οίκων. Αυτό σημαίνει ότι παρά το ενδιαφέρον της αγοράς, οι ελληνικοί τίτλοι δεν προτείνονται για αγορά.

Όπως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, η Moody’s βαθμολογεί το ελληνικό χρέος στο “Β1”, η Fitch στο Β+ και η DBRS στο “B high”.

Οι επόμενες αξιολογήσεις αναμένονται από την καναδική DBRS στις 3 Μαΐου, τη Fitch στις 2 Αυγούστου, Moody’s στις 23 Αυγούστου και S&P στις 25 Οκτωβρίου.

Προς το τέλος του έτους, την 1η Νοεμβρίου, αναμένεται νέα αξιολόγηση από τον καναδικό οίκο DBRS. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, ήρθε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα από τον ιαπωνικό οίκο R&I o οποίος βαθμολόγησε τα ελληνικά ομόλογα με “Β+”.

Στην προηγούμενη έκθεση του Οίκου Standard & Poors, όπου ούτε τότε είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση, είχε τονιστεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση μόνο εάν υπήρχαν σημάδια η ισχυροποίησης της οικονομικής ανάκαμψης. Αν και έγιναν κάποια βήματα, φαίνεται ότι ο προεκλογικός πυρετός και η παροχολογία, έκανε τους αναλυτές πιο συγκρατημένους.

Το κλίμα αναβάθμισης του αξιόχρεου, δεν υποστηριζόταν μόνο από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Μεγάλες τράπεζες εντός και εκτός συνόρων, είχαν κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση. Ακόμα και η Citigroup σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, ανέφερε ότι μία καλή δημοσιονομική πορεία της χώρας θα είχε θετικές επιπτώσεις στην αξιολόγησή της.
Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή