Μητσοτάκης : Η Τουρκία υπονομεύει τις προσπάθειες της Ε.Ε για αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της Ε.Ε

Και το βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη αξιοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταγγείλει την Τουρκία ότι με τις κινήσεις της υπονομεύει τη συνολικη προσπάθεια της Ε.Ε για αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και να ζητήσει την αυτονόητη όσο και έμπρακτη στήριξη της Ε.Ε στα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και συνολικά της Ευρώπης, η οποία έχει να κερδίσει από την απρόσκοπτη υλοποίηση των γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Ε.Ε σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “μεσομακροπρόθεσμα, στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο.Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η Ε.Ε να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης των αρχηγών κρατών της Ε.Ε που συμμετέχουν στη Διάσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Σάνσεζ και παρουσία της νέας προέδρου της Ε.Ε κ. Ούρσουλας Βον Ντερ Λάϊεν, ο πρωθυπουργός επισημανε ότι για τις χώρες όπως η Ελλάδα, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη, έχει ως προϋπόθεση τη δίκαη μετάβαση. “Απαιτούνται κονδύλια για τη χρηματοδότηση της μετάβασης που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από τη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου θα λάβει μέρος στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Μαδρίτη έχει ως εξής:

  • Σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 10.00 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
  • Στις 11.30 ώρα Ελλάδας θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης της Διάσκεψης. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τις εργασίες και θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Εθνικά σχέδια για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων το 2020» στο πεδίο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
  • Σε συνέχεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (τον Σεπτέμβριο), ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στα μέτρα που προωθεί η Ελλάδα, όπως η απολιγνιτοποίηση ως το 2028 και η υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την UNESCO, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά ενόψει και της συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πρόκειται να συγκαλέσει η χώρα μας το 2020.

  • Στις 15.30 ώρα Ελλάδας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
  • Στις 19.30 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε.

Καμία δημοσίευση για προβολή