ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρως διαλυτικό κλίμα ξεκινά η Κεντρική Επιτροπή. Καταιγιστικές οι εξελίξεις

Επιχείρηση συσπείρωσης ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότηση των

Σε πλήρως διαλυτικό κλίμα ξεκινά σήμερα η πιο κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή στη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, μετά τις αποχωρήσεις Σκουρλέτη – Βούτση, αλλά και τη βόμβα Κασσελάκη περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές.

Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών άλλαξε τα δεδομένα, με κορυφαία στελέχη – που είτε τον είχαν στηρίξει είτε είχαν κρατήσει ουδέτερη στάση κατά την προεδρική εκλογή – να τον αδειάζουν μεγαλοπρεπώς. Οπως λένε δεν υπάρχει λόγος να συζητούνται ακόμα διαγραφές εφόσον έχουν ανακοινωθεί ήδη αποχωρήσεις.Λένε δε, ότι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με δημοψηφίσματα.

  • Η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Παππάς, που είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και ο Αλέκος Φλαμπουράρης εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, καθώς πρωτίστως αυτό που επιθυμούν, όπως δηλώνουν, είναι “να στηρίξουν το κόμμα αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή”.

“Ακραία κίνηση” η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα

Η efsyn, κυριότερος δημοσιογραφικός αρμός του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί αυτό το Σαββατοκύριακο υπαρξιακό. για το ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει, η πρόταση-ντρίμπλα του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έριξε λάδι στη φωτιά, σε μια ημέρα που υπήρχαν οι ηχηρές αποχωρήσεις από τους Νίκο Βούτση και Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και η προαναγγελία αποχώρησης από όλα τα στελέχη της «Ομπρέλας».
Η αριστερή εφημερίδα χαρακτηρίζει “ακραία κίνηση” την πρόταση κασσελάκη η οπόια, όπως φαίνεται  συναντά και φίλιες αντιδράσεις. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ασκούνται πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι άγνωστο ακόμη κι εάν ο πρώην πρόεδρος θα συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την κίνηση Κασσελάκη αρκετοί εκτιμούν πως ίσως ο πρόεδρος με επίδειξη πυγμής επιχείρησε να απαντήσει στην αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή και στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Και μπορεί ο Παύλος Πολάκης να συνεχάρη τον Κασσελάκη μέσω facebook για το δημοψήφισμα, όμως στελέχη από την εσωκομματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η κίνησή του ήταν αψυχολόγητη, εκτός αν πίστευε πως απλώς θα έπεφτε στο κενό επειδή η «Ομπρέλα» έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή της ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση την Πέμπτη το βράδυ.
Από τα περίπου 45 άτομα η πλειοψηφία υποστήριξε πως δεν πρέπει να παραστούν στη Κεντρική Επιτροπή με τη λογική πως θα είναι μια διαδικασία χωρίς πολιτική ουσία αφού οι διαγραφές παραμένουν στο τραπέζι.

Μπαράζ συσκέψεων και αναβρασμός στις “τάσεις”

Αξίζει να σημειωθεί ότι έκτακτες συνεδριάσεις είχαν χθες βράδυ τάσεις, ομάδες και φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ – με κυριότερες αυτές της πλατφόρμας «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου και της τάσης που πρόσκειται στον Διονύση Τεμπονέρα – ενώ έχει αρχίσει να φουντώνει η συζήτηση για το πώς μπορούν να κινηθούν διαδικασίες για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, συνεπώς ανοίγει ακόμα και το ενδεχόμενο απόπειρας  καθαίρεσης από “τα όργανα” του νέου προέδρου του κόμματος που εξελέγη από τη βάση.

Ο Αποστολάκης υπερασπίζεται τη γραμμή Κασελάκη

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε ο βουλευτής επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, ένα από τα στελέχη του κόμματος που έχει βρεθεί από την αρχή στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισε «βαθιά δημοκρατική και ενωτική» τη στάση του προέδρου για να τονίσει ότι «ήδη από την πρώτη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών και αναδείχτηκε ως πρόεδρος ο κύριος Κασσελάκης, η θέση του συνειδητά ήταν ενωτική, απευθύνθηκε σε όλους»,.

«Κάποια στελέχη ξέφυγαν, έχει οξυνθεί η κατάσταση. Δεν μπορεί να αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών από μέλη του κόμματος. Πρέπει να λυθούν γρήγορα όλα τα εσωτερικά ζητήματα, δεν έχουμε περιθώρια» υπογράμμισε, και επισήμανε ότι «πρέπει μέχρι τις Ευρωεκλογές το κόμμα να πατήσει στα πόδια του» πρόσθεσε.

Φάμελλος: «πως να συζητήσεις για διαγραφή κάποιου που αποχωρεί»

Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν κομβικές αλλαγές στο κόμμα.

Χαρακτήρισε τη βόμβα Κασσελάκη για δημοψήφισμα ως «προδηλωμένη πρόθεση» και δεν το θεωρεί ως παράκαμψη των οργάνων, ωστόσο επισήμανε ότι «έως τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα καθώς τίθεται ένα ερώτημα από τη στιγμή που υπάρχουν στελέχη που ήδη δηλώνουν την αποχώρηση τους από το κόμμα:”οπότε πως να συζητήσεις για διαγραφή κάποιου που αποχωρεί».

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι η ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά το προοδευτικό κέντρο, τη ριζοσπαστική και ευρωπαϊκή Αριστερά και όλο το δημοκρατικό κόσμο: «διευρύνεται το κοινό που πρέπει να απευθυνθούμε ως ένα ευρωπαϊκό οικολογικό αριστερό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαίος για την κοινωνία αλλά παράλληλα υπάρχει ανάγκη για ευρύτερες συμμαχίες. Δεν είναι ανάγκη αυτό να γίνει με διάλυση κομματικών ορίων αλλά με ώσμωση και του κόσμου που βρίσκεται εκτός, με στόχο μια προοδευτική συμμαχία. Πρέπει να κλείσουμε τα εσωτερικά ώστε να δώσουμε στη συνέχεια τις προτάσεις μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία».

Καμία δημοσίευση για προβολή