Τεστ για “ήρεμα νερά διαρκείας” και Χάγη το ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν. Θα προετοιμάσουν δυό νέες συναντήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, θα έχει στις 5 Σεπτεμβρίου στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα πραγματοποιήσει, στις 5 Σεπτεμβρίου, επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Χακάν Φιντάν. Οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις».

Η συνάντηση αυτή αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς θα προετοιμάσει μια νέα διά ζώσης επαφή μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Επίσης αναμένεται να μπουν στο αυλάκι και τα θέματα που θα απασχολήσουν την προγραμματισμένη διεξαγωγή του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας – με επικεφαλής Μητσοτάλη και Ερντογάν – που θα γίνει πιθανότατα τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηματικά για το θέμα της Χάγης

Όπως έχει γράψει το economico, η Αθήνα ψηλαφεί τις δυνατότητες να επιτευχθεί συμφωνία με την Άγκυρα για την παραπομπή στη Χάγη της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Ελλάδα, της οριοθέτησης της υφαλοκρυπίδας.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί, επί της αρχής του, στην προσεχή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν (στις 5 Σεπτεμβρίου).

Οι θέσεις των δύο πλευρών

  • Η Ελληνική πλευρά επιδιώκει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και θεωρεί πως ένα βασικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το ζήτημα της υφαλοκρυπίδας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
  • Για την Τουρκία, η διαχείριση των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι πιο εφικτή σε διμερές πολιτικό επίπεδο και όχι με προσφυγή σε διεθνή διαιτησία, που θα λειτουργήσει με βάση το (Δυτικό) διεθνές δίκαιο, κάτι που αποφεύγει η Άγκυρα..

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της παραπομπής στη διαιτησία αποτελεί μέρος των ελληνοτουρκικών συζητήσεων που πέρασαν από πολλά κύματα. Υπήρχαν περίοδοι χωρίς καμία συζήτηση για τη δυνατότητα αυτή, αλλά και περίοδοι κατά τις οποίες συζητήθηκε πολύ. Η μοναδική στιγμή που φαινόταν ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια ήταν όταν ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τζεμ. Ο στόχος ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα να συζητηθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο που έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο. Αλλά δεν έφτασαν ποτέ στο σημείο αυτό.

Η εικόνα που προβάλλει η Άγκυρα

Ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα πολιτικής ασφάλειας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, έχει περιγράψει τη νέα οπτική της Άγκυρας στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είπε στο CNN Turk:

«Στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου μας, επιτεύχθηκε συμφωνία να συναντηθούμε ξανά στα Ηνωμένα Έθνη και το φθινόπωρο. Πιστεύουμε ότι μετά τον Οκτώβριο, ο πρόεδρός μας θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη. Θα είναι εκεί ο κ. Μητσοτάκης και θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου. Τον Οκτώβριο, είχαμε πει για το φθινόπωρο. Η προσωπική μου άποψη είναι γύρω στον Οκτώβριο».

Ο Τσαγατάι Κιλίτς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας.

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Ναι, η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε μια υποψήφια χώρα που διαπραγματεύεται την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη. Αλλά έχουμε επίσης διμερή ζητήματα, τα οποία πηγάζουν από την ιστορία μας. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια καλή επικοινωνία μεταξύ των λαών μας», δήλωσε αναγνωρίζοντας ότι οι ομοιότητες είναι περισσότερες από τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

«Αλλά φυσικά υπάρχει και το εξής: Είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα εδώ. Η ατμόσφαιρα που βλέπω όσον αφορά τη λήψη αυτού του βήματος, τόσο από τον κ. πρόεδρο (Ερντογάν) όσο και από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τον ίδιο, είναι “ας κάνουμε μια πρόοδο, ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα διμερή μας θέματα μεταξύ μας, ας ακολουθήσουμε έναν τρόπο που εκφράζει τη διεθνή διπλωματία, ας τα ταξινομήσουμε σε κουτάκια και ας προχωρήσουμε τα θετικά και όχι τα αρνητικά θέματα.

Υπάρχει μια ατμόσφαιρα “ας επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα”

Υπάρχει μια ατμόσφαιρα “ας επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα”. Και πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Φυσικά και υπάρχουν θέματα, στα οποία διαφωνούμε. Αλλά δεν θα διακόψετε εντελώς μία σχέση, επειδή υπάρχει ένα θέμα στο οποίο διαφωνείτε. Αυτό που λέω, αυτό που πιστεύω είναι το εξής: Από πολιτικής απόψεως, αυτό μπορεί να είναι το πλέον ισχυρό, δηλαδή υπάρχουν δύο κυβερνήσεις και στις δύο χώρες, οι οποίες δεν είναι ανοιχτές στο να αντιπαρατεθούν. Επομένως, με αυτή την έννοια, υπάρχει μια ατμόσφαιρα για να κινηθούμε προς το μέλλον με θετικό τρόπο. Συνομιλούμε. Ο υπουργός Εξωτερικών μας συνομιλεί με τον ομόλογό του.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή