Το είπε και το έκανε! Ο Ερντογάν υπέγραψε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αναστάτωση σε όλον τον χριστιανικό κόσμο. Αντίδραση από τη Ρώσικη Εκκλησία

Οι απειλές έγιναν τελικώς πραγματικότητα με την υπαγορευμένη από τον Ταγίπ Ερντογάν απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ακυρώσει το διάταγμα του Κεμάλ Αττατούρκ  που όριζε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο.

Ο Ερντογάν προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου του αγνοώντας τόσο τις διεθνείς πιέσεις όσο και την ίδια την Unesco, ενώ όσο περνούν οι ώρες εκδηλώνονται αντιδράσεις από τις κορυφές της Χριστιανοσύνης.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη αυτή, η οποία εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει πολυεπίπεδες εξελίξεις.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με την απόφαση του 1934 η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο. Πλέον όμως τα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος καταφέρνει έτσι να σβήσει μια ιστορική απόφαση, είναι λυμένα και μπορεί να την μετατρέψει σε τζαμί.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωσηη  της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας με την οποία ακύρωνε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε και επισήμως την υπογραφή του σε ένα νέο διάταγμα με το οποίο η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί.

Το διάταγμα το ανέβασε και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις καλύτερες ευχές μου».

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η απόφαση ρίχνει λάδι στην φωτιά. Όπως μετέδωσε το TRT κόσμος ήδη έχει σπεύσει έξω από την Αγιά Σοφιά για να πανηγυρίσει.

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία : Πολύ λυπηρή εξέλιξη 

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη  Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εξέφρασε  τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές αρχές.

«Είναι πολύ λυπηρό ότι η ανησυχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, άλλων ορθόδοξων εκκλησιών δεν εισακούσθηκε. Η εν λόγο απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, όπως είχε πει στις 6 Ιουλίου σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης (Μόσχας και Πασών των Ρωσιών) Κύριλλος», δήλωσε ο Νεγκόϊντα.