Τι αλλάζει στη χορήγηση της ασπιρίνης για άτομα υψηλού κινδύνου

Η ασπιρίνη μπορεί να είναι το πιο παλιό φάρμακο που έχουν οι καρδιολόγοι στη φαρέτρα τους από τα τέλη του 19ου αιώνα, ωστόσο οι γνώσεις για τη χρήση της ανανεώνονται συνεχώς και ακόμα και τον τελευταίο χρόνο παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Καρδιολογίας, ΕΚΠΑ και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τούτουζας, η χρήση της ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη (σσ τι πρέπει να κάνουμε για να μην πάθουμε κάτι) αλλάζει.

Μέχρι πρόσφατα, αναφέρει ο κ. Τούτουζας οι καρδιολόγοι ειδικά για ανθρώπους υψηλού κινδύνου (καπνιστές, διαβητικούς, παχύσαρκους, δηλαδή σε όσους έχουν υψηλές πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, να κάνουν στεφανιαία νόσο, bypass, μπαλονάκι) θεωρούσαν ότι πιθανώς να ωφελούνται με μία ασπιρίνη την ημέρα και μάλιστα σε ηλικίες 40-50 ίσως και λίγο μεγαλύτεροι. Δύο μεγάλες μελέτες όμως που έχουν δημοσιευθεί στο «New England Journal of Medicine» και συζητήθηκαν στο 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο….

Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου στο Healthmag.gr

 

Καμία δημοσίευση για προβολή