Τι δουλειά είχε η «αλεπού» (της CIA) στο λιβυκό «παζάρι»: Με πολλές «ουρές» και πλούσιο παρασκήνιο η επίσκεψη Μπερνς στην Τρίπολη

Τι δουλειά είχε η «αλεπού» (της CIA) στο λιβυκό «παζάρι»

Επιφανειακά, η ξαφνική επίσκεψη του διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, στη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον προσωρινό πρωθυπουργό, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είχε έναν βασικό στόχο: να προετοιμαστεί η ατζέντα για την άφιξη σε λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον του Λίβυου επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας και να τεθούν δύο-τρία βασικά ζητήματα ασφαλείας που απασχολούν τις δύο χώρες.

Ωστόσο, η απόφαση της Ουάσινγκτον να στείλει τον πολύπειρο διπλωμάτη Μπερνς στην Τρίπολη για να συζητήσει με τον Ντμπεϊμπα (και, σύμφωνα με πληροφορίες, να συναντηθεί -το πού παραμένει απροσδιόριστο- και με τον Χαλίφα Χαφτάρ) έχει πολλές ουρές και προφανώς δεν περιορίζεται στα εντελώς προφανή, ήτοι, στη συνεχιζόμενη παρουσία της Ρωσίας (μέσω μελών του μισθοφορικού σώματος Βάγκνερ) και της Τουρκίας (μέσω στρατιωτικών και μισθοφόρων μαχητών κυρίως από τη Συρία).

Το πρόβλημα των μισθοφόρων

Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ για το ζήτημα της Λιβύης υιοθετούν μια πιο στρατηγική προσέγγιση και αποφάσισαν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα, τόσο στον πολιτικό κόσμο της χώρας, όσο και σε άλλους «παίκτες» που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

Φυσικά, στην κορυφή των προτεραιοτήτων, αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκεται η παρουσία της Ομάδας Βάγκνερ στη χώρα, παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις από όλες τις κατευθύνσεις για αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών απόμτη Λιβύη. Πηγές με γνώση του ζητήματος αναφέρουν ότι ο Μπερνς κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν από οιαδήποτε πλευρά να παίξει το χαρτί της Βάγκνερ ως μοχλό πολιτικής πίεσης, ούτε θα επιτρέψουν την επέκταση της ρωσικής επιρροής στην νοτιοδυτική Λιβύη.

Η «καμπάνα» χτυπάει για την Τουρκία

Παράλληλα -και εδώ η «καμπάνα» χτυπάει για την Τουρκία- ο διευθυντής της CIA φέρεται να ξεκαθάρισε ότι οι ενεργειακές και άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας θα πρέπει να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν ούτε ως διαπραγματευτικό «όπλο», αλλά ούτε για για τη χρηματοδότηση πολιτικών ή στρατιωτικών στόχων. Ας σημειωθεί ότι το ζήτημα απασχολεί και τους εκπροσώπους Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, και ΗΠΑ που συναντώνται στην Ουάσινγκτον, έχοντας πλέον χάσει την υπομονή τους με τη μικροπολιτική και τη διαφθορά που μοιάζουν να κυριαρχούν στη Λιβύη.

Οδικός χάρτης για εκλογές

Σε τρίτο επίπεδο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπερνς κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν παρεμβάσεις και ανατροπές στο ρόλο του εκπροσώπου του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει συνταγματικά αποδεκτός οδικός χάρτης για εκλογές χωρίς… παρατράγουδα, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν φήμες για σχέδιο το οποίο προβλέπει την απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος αμφισβητεί τη νομιμότητα της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, κάτι που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την όλη διαδικασία.

Οι φόβοι των ΗΠΑ

Από εκεί και πέρα, οι φόβοι της Ουάσινγκτον για ενίσχυση της ρωσικής και τουρκικής επιρροής στη Λιβύη ενισχύονται από τις τριμερείς διαπραγματεύσεις Άγκυρας, Μόσχας και Βαγδάτης για το τι μέλλει γενέσθα στη Συρία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να αποτρέψουν κάτι αντίστοιχο από το να συμβεί και στη Λιβύη, διακρίνοντας να δημιουργείται, εκ παραλλήλου ένας άξονας συνεργασίας του Χαλίφα Χαφτάρ με την Αίγυπτο. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το Κάιρο έχει επεξεργαστεί «σχέδιο Β», αν οι διαπραγματεύσεις για τις εκλογές στη Λιβύη δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε κοινώς αποδεκτό αποτέλεσμα. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η ανησυχία για αναταραχές, λόγω οικονομικών προβλημάτων σε Αίγυπτο και Τυνισία και τις συνέπειες που θα έχουν στη Λιβύη.

Το ζήτημα στο Κογκρέσο

Κατά τα φαινόμενα, η επίσκεψη του Μπερνς θα συνοδευτεί και με παρέμβασή του στο Κογκρέσο, όπου -λένε οι πληροφορίες- αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα της Λιβύης και να αναπτύξει τις προτάσεις του σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Ουάσινγκτον, ώστε η χώρα να μπει σε πορεία (έστω σχετικής) σταθεροποίησης και να πραγματοποιηθούν εκλογές και σχηματισμός κανονικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον Guardian, διπλωμάτης που συμμετέχει στο σχήμα 3/2 για τη Λιβύη εξέφρασε ανοιχτά την απαισιοδοξία του για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης για εκλογές και εκτίμησε ότι ίσως θα πρέπει στην παρούσα φάση να βρεθεί τρόπος να παρακαμφθούν.

Καμία δημοσίευση για προβολή