Τι είναι το “Σύνδρομο κοπιωπίας της όρασης” λόγω χρήσης υπολογιστή

Όσοι είναι αναγκασμένοι να κάθονται μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή για τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα, νιώθουν μια “κούραση” στα μάτια.  Οι ειδικοί την ονομάζουν “Σύνδρομο κοπιωπίας της όρασης λόγω χρήσης υπολογιστή“.

Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν την αίσθηση κόπωσης των ματιών, αλλά και πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία, θολή όραση, πόνους στον αυχένα και τους ώμους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν εστιάζουμε στην οθόνη, τα βλέφαρά μας ανοιγοκλείνουν από 3 έως 10 φορές το λεπτό, συχνότητα αρκετά μικρότερη από τη φυσιολογική που είναι 15 φορές το λεπτό. Με το να μην ανοιγοκλείνουν συχνά, δεν κατανέμεται σωστά το φιλμ από δάκρυα που διατηρεί την υγρασία και την άνεση των οφθαλμών.

Οι τρόποι για να προστατέψετε τα μάτια σας:

Καθίστε έτσι ώστε το πρόσωπό σας να είναι περίπου 70 εκατοστά μακριά από την οθόνη
Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η ιδανική απόσταση. Εάν κάθεστε πιο κοντά -κάτι που χωρίς να το συνειδητοποιούμε κάνουμε όλοι όταν διαβάζουμε προσεκτικά κάτι στην οθόνη- οι μυς των ματιών κουράζονται περισσότερο. Γι’ αυτό, θυμηθείτε κάθε τόσο να διορθώνετε τη στάση σας, ακουμπώντας ολόκληρη την πλάτη στην καρέκλα. Εάν χρειαστεί, βάλετε υπενθύμιση στο κινητό σας.

Κάντε ένα διάλειμμα κάτι 20 λεπτά
Ακόμα κι αν δεν σηκωθείτε από το γραφείο σας (αν και καλό θα ήταν να το κάνετε) προσπαθήστε κάθε είκοσι λεπτά το πολύ να σταματάτε να κοιτάζετε την οθόνη. Για να ξεκουράσετε τα μάτια σας, εστιάστε την προσοχή σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων από εκεί που βρίσκεστε. Είναι σαν να κάνετε διατάσεις στους μυς των ματιών, προκειμένου να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Παράλληλα, όσο κάνετε αυτό, ανοιγοκλείστε μερικές φορές τα βλέφαρα συνειδητά, προκειμένου να κινητοποιήσετε την παραγωγή δακρύων που θα τα ενυδατώσουν.

Χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα
Βάλτε στο συρτάρι του γραφείου σας ένα κολλύριο με τεχνητά δάκρυα και ρίξτε στα μάτια σας πριν αρχίσετε να δουλεύετε αλλά και κατά τη διάρκεια. Είναι σχεδιασμένα για να αυξάνουν την υγρασία που στερούνται τα μάτια. Ωστόσο, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε κολλύρια που αντιμετωπίζουν την ερυθρότητα στα μάτια. Επειδή προκαλούν σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων, δεν ενδείκνυνται για συχνή εφαρμογή.

[more]

Βάλτε έναν υγραντήρα στο χώρο του γραφείου
Όταν η ατμόσφαιρα είναι υπερβολικά ξηρή, τα μάτια καταπονούνται περισσότερο γιατί στεγνώνει το προστατευτικό φιλμ δακρύων στην επιφάνειά τους. Ένας υγραντήρας θα εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία στο χώρο. Στην αγορά θα βρεις ειδικές συσκευές σε πολύ μικρό μέγεθος που τοποθετούνται επάνω στο γραφείο σας.

Αποφύγετε την αντανάκλαση φωτός στην οθόνη
Η αντανάκλαση στην οθόνη κάνει τα πράγματα χειρότερα γιατί τα μάτια πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για να αποσαφηνίσουν την εικόνα που βλέπετε. Αν και είναι πολύ δύσκολο να αποφύγετε εντελώς τις αντανακλάσεις, μπορείτε να τις περιορίσετε, επιλέγοντας τη σωστή γωνία κλίσης της οθόνης. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε η οθόνη να παραμένει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ευθεία των ματιών σας – εάν την κοιτάζετε από πιο χαμηλά, αναγκάζετε τα μάτια να ανοίγουν περισσότερο, κι έτσι κουράζονται πιο πολύ.

Στην αγορά υπάρχουν ειδικά φίλτρα που προσαρμόζονται πάνω στην οθόνη και μειώνουν την ποσότητα του φωτός που αντανακλάται.

Προσαρμόστε τη φωτεινότητα της οθόνης
Ιδανικά, η φωτεινότητα της οθόνης σου θα πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται σ’ αυτή του δωματίου όπου εργάζεσαι. Μπορείς επίσης να δοκιμάσετε να αυξήσετε το κοντράστ στην οθόνη, ώστε αυτό που κοιτάζετε να πρωταγωνιστεί στο οπτικό πεδίο σας, σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο. Καλό είναι, όμως, να μην είναι ο χώρος πιο φωτεινός από την οθόνη, γιατί τα μάτια σας θα κουραστούν περισσότερο.

Βγάλτε τους φακούς επαφής
Εάν φοράτε φακούς επαφής και δουλεύετε για πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή, φρόντισε κάθε τόσο να τα… ξεκουράζεις. Επειδή οι φακοί κάνουν τα μάτια να στεγνώνουν και να ερεθίζονται περισσότερο, περιορίζοντας το οξυγόνο που λαμβάνουν, φόρεσε μερικές μέρες τα γυαλιά σας για να μπορούν να “αναπνέουν” καλύτερα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή