Τι συμβαίνει στις σχέσεις Γαλλίας-Ελβετίας: Τα F-35 φαίνεται ότι «παγώνουν» το Παρίσι έναντι της Βέρνης

f-35

Εκτός από την «ψυχρολουσία» που υπέστη το Παρίσι με την ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS και την ακύρωση της συμφωνίας με την Καμπέρα για την κατασκευή συμβατικών επιθετικών υποβρυχίων, φαίνεται ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα προκαλούν ψυχρότητα στις σχέσεις της Γαλλίας και με άλλες χώρες.

Ψυχρότητα με Ελβετία

Έτσι, η γαλλική προεδρία υποχρεώθηκε να διαψεύσει ότι ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχει τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ελβετό ομόλογό του Γκι Παρμελέν λόγω του ότι η Ελβετία επέλεξε να προμηθευτεί αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 αντί για τα γαλλικά Rafale. Ο ελβετικός Τύπος ανέφερε ότι αυτό το ραντεβού ακυρώθηκε επειδή το Παρίσι είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο με τον οποίο οι Ελβετοί χειρίστηκαν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η αγορά των F-35

Τον Ιούνιο, η Ελβετία αποφάσισε να αγοράσει 36 μαχητικά F-35A της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin. Το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας συνέχισε όμως να συνομιλεί με άλλες αμυντικές βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων ήταν και η γαλλική Dassault, μολονότι είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τα αμερικανικά μαχητικά. Προς το παρόν, τόσο το Ελιζέ όσο και το γραφείο του Παρμελέν διέψευσαν ότι ακυρώθηκε η συνάντησή τους. «Δεν ακυρώθηκε ποτέ και, πολύ περισσότερο, για τους λόγους που αναφέρονται», διαβεβαίωσε η γαλλική προεδρία.

Οι (χλιαρές) διαψεύσεις

«Ο πρόεδρος (Μακρόν) επιβεβαίωσε κατ’ αρχήν τη συνάντηση στις αρχές του 2021, οι Ελβετοί πρότειναν μια ημερομηνία τον Νοέμβριο και τους απαντήσαμε ότι θα το κοιτάζαμε» αλλά «τους είπαμε αυτό το καλοκαίρι ότι για τον Νοέμβριο θα ήταν δύσκολο», διευκρίνισε μια πηγή του Ελιζέ, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία και ότι οι δύο πρόεδροι έχουν ήδη συναντηθεί, στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, τον Ιούλιο. Το γραφείο του Παρμελέν υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το ραντεβού του Νοεμβρίου, αλλά μια πιθανή αλλαγή της ημερομηνίας δεν θεωρείται «ακύρωση».

Προβληματισμός στο Παρίσι

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Παρίσι επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειές του να κερδίσει μεγάλα εξοπλιστικά συμβόλαια, όπως αυτό των υποβρυχίων της Αυστραλίας (το οποίο ακυρώθηκε μετά την ανακοίνωση της AUKUS) και των μαχητικών της Ελβετίας (όπου, πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν και αεροπορικές βιομηχανίες και άλλων χωρών), τελικά δεν τα καταφέρνει, μένοντας πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι η Γαλλία παραδοσιακά έχει ανεξάρτητη και ισχυρή αμυντική βιομηχανία, θέλοντας να μην εξαρτάται από τρίτες χώρες για την άμυνά της.

Καμία δημοσίευση για προβολή