Τις ηλικίες 40-64 ετών χτύπησε ο κοροναϊός στην Ελλάδα, με το 44% των ασθενών, το 41% των διασωληνωμένων και το 24% των θανάτων

Του Γιώργου Σακκά  (Healthmag.gr)

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας
για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, βάση των οποίων περί το 34% όσων έχουν καταγραφεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα νόσησε σοβαρά. Επίσης με βάση τους καταγεγραμμένους 121 θανάτους, η θνητότητα βρίσκεται στο 5% όπως έχει διαπιστωθεί και με βάση τα διεθνή δεδομένα.

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, σχετικά με τα εξιτήρια και τους νοσηλευόμενους έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα, μαζί με τους θανάτους, 836 σοβαρές περιπτώσεις της νόσου. Σχεδόν το σύνολο αυτών νοσηλεύτηκε και 121 κατέληξαν. Τα 715 άτομα είναι αυτά που δεν ανήκουν στην κατηγορία των θανόντων και έχουν πάρει από αυτά εξιτήριο 464. Ένα σημαντικό ποσοστό που είναι πάνω από 60%.

Κάποιοι συνεχίζουν να νοσηλεύονται και συγκεκριμένα σε απλές κλίνες, νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 146 άτομα και σε ειδικές κλίνες έχουμε ακόμα 105 άτομα. Σύμφωνα με τον καθηγητή τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι είμαστε σχετικά καλά για αυτή τη δύσκολη νόσο.

Ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις ηλικίες έως 17 ετών, καταγράφονται 79 κρούσματα (3,6%), και μόλις ένα παιδί νοσηλεύεται. Πρόκειται για το κοριτσάκι από τον οικισμό των Ρομά, που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Στην ηλικιακή ομάδα 18 -39 ετών τα κρούσματα ανέρχονται σε 675 (30,9%), με 2 θανάτους, ένας εξ αυτών είναι δυστυχώς και ο 35χρονος που κατέληξε στο Νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης χθες.

Στις ηλικίες 40-64 ετών συγκεντρώνεται και η πλειονότητα των κρουσμάτων, με 44% (961), 29 είναι όσοι κατέληξαν (24% των θανάτων). 24 άτομα συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (40,7%).

Αντίστοιχα, στις ηλικίες 65 ετών και άνω αφορά ο υψηλότερος αριθμός θανάτων, με 90, δηλαδή το 74,4%, σε σύνολο 469 κρουσμάτων (21,5%). Οι νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 34 (57,6%).

Η σύγκριση με τη γρίπη

Επίσης ο καθηγητής συγκρίνοντας την επίπτωση του κορονοϊού σε σύγκριση με τη γρίπη, ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Lancet πριν μερικά χρόνια, είχαν υπολογίσει ότι άνω των 600.000 μπορεί να φτάνει η ετήσια απώλεια σε ανθρώπινες ζωές από τη γρίπη και με ένα εύρος βέβαια αρκετά μεγάλο, μερικών εκατοντάδων χιλιάδων.

Όμως εδώ ο ιός είναι κάτι το διαφορετικό. «Κάτι που με μεγάλη ταχύτητα, αστραπιαία κατά κάποιο τρόπο, διαδιδόταν στους πληθυσμούς που πρώτον δεν είχαν ανοσία, δεύτερον δεν είχαν εμβόλιο να προστατευτούν και τρίτον, ακόμα και όταν δεν εμβολιάζεις, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία μερική ανοσία σε αυτούς που έχουν περάσει γρίπη. Δεν είναι το ίδιο εδώ. Είναι ένας νέος κορονοϊός», σημειώνει ο κ. Τσιόδρας για να επισημάνει την επικινδυνότητα της νόσου.

Σημειώνει ακόμη ότι τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας για τη γρίπη, δείχνουν ότι στη χειρότερη εκδήλωση της είχαμε φτάσει σε 400 διασωληνωμένους και 199 θανάτους σε όλη την περίοδο που ξεκινά από αρχές Ιανουαρίου και τελειώνει μέσα Απριλίου. Τώρα με τον κορονοϊό βλέπουμε ότι σε ένα μήνα συμπεριφέρθηκε στην πατρίδα μας, όπως συμπεριφέρθηκε η γρίπη φέτος σε 3,5 μήνες, η οποία έχει αντίστοιχο αριθμό θανάτων, λίγο παραπάνω από 100.

«Άρα μας δείχνει αυτός ο ιός πόσο γρήγορα και επιθετικά διεισδύει σε μια κοινωνία και πώς οδηγεί ταχύτατα σε αναπνευστικές ανεπάρκειες και διασωληνώσεις στις ΜΕΘ, όπως μια γρίπη, αλλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Και φυσικά αν σε βρει εντελώς απροετοίμαστο σε διαλύει όπως έκανε σε άλλες χώρες», επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας.

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή