Το Bloomberg βλέπει μια πιθανή επιστροφή στο 1996 για Ελλάδα και Τουρκία

Με άρθρο του το Bloomberg υπογραμμίζει τις διεθνείς ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας τις ανησυχίες του ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω στο 1996, δηλαδή στην κρίση των Ιμίων, ενώ τονίζεται και η ανάγκη να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφευχθεί «μια καταστροφή».

Ο αρχισυντάκτης του πρακτορείου στις Βρυξέλλες, Νίκος Χρυσολωράς σε σχόλιό του, σημειώνει πως η Ευρώπη είναι τρομοκρατημένη μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης και αυτό είναι που καθορίζει την πολιτική της έναντι της Τουρκίας και της Λιβύης, ωστόσο, ομως, υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επεκτείνει τον κατάλογο των θεμάτων που την ανησυχούν, δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον και για την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως τονίζεται στο άρθρο, ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αρχίσει έρευνες, δυνητικά σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της, σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΟΗΕ.

Για την Αθήνα, αυτό θα περάσει τη γραμμή, και άλλη μια δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ή μια διπλωματική διαμαρτυρία μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταματήσει η κλιμάκωση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να μείνει με λίγες επιλογές από το να αναχαιτίσει τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα, αλλιώς θα διακινδύνευε μια πολιτική αυτοκτονία.

Το κύριο ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει την Ευρώπη είναι τι θα γίνει μετά, δηλαδή ποιες θα είναι οι εξελίξεις εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να προασπίσει με στρατιωτικά μέσα τις τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Όπως τονίζεται στο σχόλιο του το Bloomberg, εκείνοι που θυμούνται τον Ιανουάριο του 1996 γνωρίζουν ότι τα κακά πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα με σχεδιασμό. Χρειάζεται μόνο ένας εσφαλμένος υπολογισμός ή μια υπερβολική πρωτοβουλία  για την εξάρτηση της διαδρομής για να οδηγήσει το μονοπάτι σε μια καταστροφή.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

Καμία δημοσίευση για προβολή