Αντιμέτωπη με νέες δικαστικές περιπέτειες η Facebook

Αντιμέτωπη με νέες δικαστικές περιπέτειες η Facebook Inc. μετά από καταγγελίες από τέσσερις δυνητικούς ανταγωνιστές της.

H Facebook κατηγορείται για συμπεριφορά που παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού και ζητείται από το δικαστήριο να υποχρεώσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ να εγκαταλείψει τον έλεγχο του δημοφιλούς κοινωνικού μέσου μαζικής ενημέρωσης.

Οι εταιρείες ανέφεραν επίσης ότι αν το Facebook δεν αναγκαστεί να πουλήσει τα πασίγνωστα περιουσιακά στοιχεία του WhatsApp και Instagram, στη συνέχεια θα τα ενσωματώσει στο κοινωνικό δίκτυο «εδραιώνοντας την ισχύ του στην αγορά σε ολόκληρο τον πλανήτη, πράγμα που πιθανόν θα εμποδίσει οριστικά τον ανταγωνισμό στις σχετικές αγορές για τις επόμενες δεκαετίες».

Η αγωγή κατατέθηκε την Πέμπτη 16/1 στο Σαν Φρανσίσκο από τρεις εταιρείες: Η πρώτη είναι η Reveal Chat HoldCo LLC, που αποτελεί διάδοχο του ιστότοπου γνωριμιών LikeBright. Η δεύτερη εταιρεία είναι πιο γνωστή ως ο πιστωτικός και χρηματοοικονομικός πάροχος υπηρεσιών Lenddol, ενώ η τρίτη, η Beehive Biometric Inc, στο παρελθόν παρείχε τρόπους επαλήθευσης ταυτότητας για τους χρήστες.

Οι εταιρείες περιγράφουν το Facebook ως «ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα μονοπώλια που επισημάνθηκαν ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες» και υποστηρίζουν ότι ο σκοπός της αγωγής είναι «να σταματήσει το εσκεμμένο αντιανταγωνιστικό καθεστώς που απλώνεται κι αγκαλιάζει μια ολόκληρη γενιά».

Οι μεγάλες πλατφόρμες διαδικτύου υφίστανται υψηλά επίπεδα ελέγχου των επιχειρηματικών τους πρακτικών μετά από χρόνια αδράνειας που επικρατούσε στην Ουάσινγκτον. Τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, οι οποίες έχουν εντολή για την επιβολή των αντιμονοπωλιακών νόμων, ανακοίνωσαν ευρείες επανεξετάσεις στον τομέα της τεχνολογίας – υποδεικνύοντας ότι το Facebook και ενδεχομένως η Amazon.com Inc. θα υποβληθούν σε παράλληλες έρευνες και από τις δύο υπηρεσίες.

Από το newsroom του economico με πληροφορίες από το Bloomberg και το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ