Το Κίεβο ανοίγει νέο «μέτωπο» με τη Γερμανία: Επίθεση και στην Άνγκελα Μέρκελ για τη στάση της έναντι της Ρωσίας

Κίεβο: Επίθεση και στην Άνγκελα Μέρκελ για τη στάση της έναντι της Ρωσίας

Μετά τον Ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, φαίνεται ότι η ουκρανική ηγεσία βάζει στο στόχαστρό της και την πρώην καγκελάριο της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα ο Κίεβο δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις που έδωσε η προσφάτως αποχωρήσασα από την ενεργό πολιτική, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υπερασπίστηκε την πολιτική της προσέγγισης με τη Ρωσία. Η πρώην καγκελάριος είπε ότι «δεν θα ζητήσει συγγνώμη» επειδή προέταξε τη διπλωματία και το εμπόριο στην προσπάθειά της να αποτρέψει έναν πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πυρά» από το Κίεβο

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, την κατηγόρησε ωστόσο ότι στήριξε την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 που θα μετέφερε το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας. «Εάν η καγκελάριος Μέρκελ γνώριζε ανέκαθεν ότι η Ρωσία ετοίμαζε πόλεμο και ότι ο στόχος του Πούτιν είναι να καταστρέψει την ΕΕ, τότε γιατί κατασκεύαζε τον Nord Stream 2;», έγραψε στο Twitter.

Ο Ποντολιάκ κατηγόρησε επίσης τη Μέρκελ ότι διευκόλυνε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι είχε συνειδητοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια την απειλή που συνιστούσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά ότι ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας να βρεθεί ένα modus vivendi με τη Ρωσία.

«Κάνω κι εγώ αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό μου

Η Μέρκελ είπε επίσης ότι «δεν ήταν δυνατό να δημιουργηθεί αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει» την επίθεση, ενώ υπερασπίστηκε τις Συμφωνίες του Μινσκ, λέγοντας ότι «θα μπορούσε κανείς να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει μια τέτοια τραγωδία; Θεωρώ ότι αυτή η υπόθεση είναι ήδη μεγάλη τραγωδία. Θα μπορούσε να είχε αποτραπεί; Φυσικά, συνεχίζω να κάνω κι εγώ αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό μου».

«Αν δεν είχε επιτευχθεί τότε η Συμφωνία του Μινσκ, η κατάσταση θα είχε πραγματικά κλιμακωθεί. Το ίδιο θα ίσχυε εάν η Ουκρανία είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», υποστήριξε η πρώην καγκελάριος, θυμίζοντας ότι η Ουκρανία τότε ήταν διαφορετική χώρα, πολιτικά διχασμένη, με μεγάλη επιρροή ολιγαρχών, ενώ υπογράμμισε ότι η ένταξή της Ουκρανίας στο NATO θα ισοδυναμούσε για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με κήρυξη πολέμου.

Πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο

Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο στη νέα «επίθεση» του Κιέβου σε σημαίνον πολιτικό πρόσωπο της Γερμανίας μετά την κήρυξη του Σταϊνμάγιερ σε «persona non grata» για την Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την Ουκρανία στη μάχη της κατά της Ρωσίας, ωστόσο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ακόμα δεν έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κίεβο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Επίσης, δεν έχει διστάσει να εκφράσει τη δυσφορία του για δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι ζητούν περισσότερα από τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η πρώτη κύρωση του Βερολίνου προς τη Μόσχα ήταν το «πάγωμα» της πιστοποίησης του Nord Stream 2, ενός ιδιαίτερα σημαντικού για την ενεργειακή τροφοδοσία της Γερμανίας αγωγού για ρωσικό φυσικό αέριο.

Καμία δημοσίευση για προβολή