Το Λονδίνο επιστρέφει στη Μέση Ανατολή: Πρωτοβουλία Κάμερον για ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναλάβει πρωτοβουλία για να επισπεύσει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους σε μια προσπάθεια να φέρει ειρήνη στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Κάμερον.

Ενόψει της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σε συνομιλητές του σε δεξλιωση του Συντηρητικού Κόμματος στο Ουέστμινστερ ότι ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να δει “μη αναστρέψιμη πρόοδο” προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών.

“Νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση”

“Καθώς αυτό είναι η βιώσιμη προοπτική, εμείς – με τους συμμάχους μας – θα εξετάσουμε το θέμα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, μεταξύ άλλων στα Ηνωμένα Έθνη”, είπε στους παρευρισκόμενους. “Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πράγματα που θα βοηθήσουν να γίνει αυτή η διαδικασία μη αναστρέψιμη”.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η αναγνώριση θα απαιτούσε μια νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση με “τεχνοκράτες και καλούς ηγέτες” που θα “συγκροτηθεί γρήγορα” για να φέρει τάξη στη Λωρίδα της Γάζας.

Αντιδρά ο Νετανιάχου

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κάμερον συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ σε μια προσπάθεια να τον πείσει να εξετάσει μια λύση δύο κρατών για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης, αλλά ο τελευταίος υποστήριξε ότι το σχέδιο αυτό θα έθετε “σε κίνδυνο το κράτος του Ισραήλ” και το χαρακτήρισε “απόπειρα εξαναγκασμού μας”.

  • Ο Κάμερον, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τη στάση του Ισραήλ.

“Το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι να δώσουμε στον παλαιστινιακό λαό έναν πολιτικό ορίζοντα, ώστε να δει ότι θα υπάρξει μη αναστρέψιμη πρόοδος προς μια λύση δύο κρατών και κυρίως προς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους”, είπε.

“Έχουμε ευθύνη εκεί, διότι θα πρέπει να αρχίσουμε να καθορίζουμε πώς θα μοιάζει ένα παλαιστινιακό κράτος, τι θα περιλαμβάνει, πώς θα λειτουργεί και, κυρίως, να εξετάζουμε το ζήτημα”.

Η απελευθέρωση των ομήρων

Η πρόοδος θα εξαρτηθεί από την απελευθέρωση από τη Χαμάς όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, από την εγγύηση ότι δεν θα επιτεθεί στο Ισραήλ και από την αποχώρηση της ηγεσίας της ομάδας από τον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε ο Κάμερον, προσθέτοντας ότι θα είναι “δύσκολο” να επιτευχθεί, αλλά ότι παραμένει “αισιόδοξος”.

Και πρόσθεσε: “Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να αναζητήσουμε, και περισσότερο από αυτόν, όχι μόνο το πώς θα πάμε από την παύση στη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά πώς θα πάμε από εκεί σε ένα σύνολο πολιτικών κινήσεων και ρυθμίσεων που θα μπορούσαν να αρχίσουν να προσφέρουν τη μακροπρόθεσμη πολιτική λύση”.

Ο λόρδος Κάμερον επέκρινε μάλιστα το Ισραήλ τόσο για την αποτυχία του να παράσχει ασφάλεια στους πολίτες του όσο και για την παρεμπόδιση της βρετανικής βοήθειας να φτάσει στους ανθρώπους στη Γάζα.

“Μια ιστορία αποτυχίας”

“Αν τα τελευταία 30 χρόνια μας λένε κάτι, είναι μια ιστορία αποτυχίας”, είπε. “Τελικά είναι μια ιστορία αποτυχίας για το Ισραήλ, διότι ναι, είχαν μια αναπτυσσόμενη οικονομία, ναι, είχαν αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο, ναι, επένδυσαν στην άμυνα και την ασφάλεια και τα τείχη και τα υπόλοιπα, αλλά δεν μπόρεσαν να παρέχουν αυτό που θέλει ένα κράτος περισσότερο, αυτό που θέλει κάθε οικογένεια, δηλαδή την ασφάλεια.

“Και έτσι τα τελευταία 30 χρόνια ήταν μια αποτυχία, και μόνο με την αναγνώριση αυτής της αποτυχίας και την αναγνώριση ότι η πραγματική ειρήνη και πρόοδος θα έρθει όταν τα οφέλη της ειρήνης και της προόδου είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη της επιστροφής στις μάχες”.

Ο Κάμερον στο Ομάν

Ο Κάμερον θα ταξιδέψει στο Ομάν αργότερα αυτή την εβδομάδα εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι Χούθι διατηρούν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισαν τις πυραυλικές επιθέσεις κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη μετά την επίθεση που δέχθηκε την Παρασκευή ένα πετρελαιοφόρο που συνδέεται με τη Βρετανία.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι φόβοι για ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία το Σαββατοκύριακο σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που διεξήγαγε πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Το πρόβλημα με τους Χούθι

“Οι Χούθι συνεχίζουν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές, καθυστερώντας την αποστολή ζωτικής σημασίας βοήθειας στον λαό της Υεμένης και διαταράσσοντας το παγκόσμιο εμπόριο”, δήλωσε ο Κάμερον.

“Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Γάζα, ξεπερνώντας τα σύνορα σε άλλες χώρες της περιοχής.

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί – η κλιμάκωση και η αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Στη Γάζα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για άμεση παύση ώστε να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας και η έξοδος ομήρων.

“Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιέσουμε για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και εντείνουμε τη δέσμευσή μας με τις χώρες της περιοχής για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί”.

  • Με πληροφορίες από το Arab News

Καμία δημοσίευση για προβολή