Το Σουηδικό “πείραμα” με την υγεία του πληθυσμού: Γιατί η Σουηδία πάει κόντρα στο ρεύμα και δεν παίρνει αυστηρά μέτρα για τον κοροναϊό. Ανοικτά σχολεία και ελάχιστοι περιορισμοί.

Sweden's Social Democratic party activists speak to people during election campaign in Stockholm, Sweden September 6, 2018. REUTERS/Ints Kalnins

Ενώ η πανδημία σαρώνει τον κόσμο, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει 770.000 και οι θάνατοι τους 37.000 και όλες οι χώρες παίρνουν αυστηρά μέτρα καραντίνας για την προστασία των πολιτών τους, η Σουηδία ακολουθεί μια διαφορετική στρατηγική από τον υπόλοιπο κόσμο ως προς την αντίδραση στην θανατηφόρο επιδημία του κοροναϊού.  

  • Διατηρεί ανοικτά τα σχολεία της και επιβάλει ελάχιστους περιορισμούς, υλοποιώντας αυτό που ένας ειδήμονας σε θέματα υγείας αποκάλεσε ένα «τεράστιο πείραμα».

Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των Financial Times, η Σουηδία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα με τα λιγότερα όρια ως προς το πού μπορούνε να πάνε και τι μπορούν να κάνουν οι κάτοικοί της. Τα σχολεία για παιδιά ηλικίας έως 16 ετών παραμένουν ανοικτά, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ αυτήν την εβδομάδα υπήρξαν αναφορές για συνωστισμό σε τραίνα και λεωφορεία στην πρωτεύουσα, τη Στοκχόλμη. «Η Σουηδία ξεκάθαρα ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Carl Bildt.

  • Οι σουηδικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων, έχουν κλείσει τα πανεπιστήμια και τα κολέγια ανώτερης εκπαίδευσης, και έχουν συμβουλεύσει τους εργαζόμενους να παραμείνουν σπίτι τους εάν είναι δυνατόν. Την Τρίτη οι αρχές διέταξαν τα εστιατόρια και τα μπαρ να σερβίρουν ανθρώπους μόνο σε τραπέζια και όχι στο μπαρ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης βρίθουν με ρεπορτάζ για χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώνονται στα σουηδικά χιονοδρομικά κέντρα, που μέχρι και το Σάββατο παρέμεναν ανοικτά το βράδυ. Ο ιός είχε προηγουμένως εξαπλωθεί με ευκολία σε ορεινά θέρετρα στην Αυστρία και στην Ιταλία.

Ο Johan Carlson, επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Σουηδίας, υπεραμύνθηκε την περασμένη εβδομάδα της Σουηδικής προσέγγισης, λέγοντας πως η χώρα «δεν μπορεί να λάβει δρακόντεια μέτρα που έχουν περιορισμένη επίπτωση στην επιδημία, αλλά τινάζουν στον αέρα τις λειτουργίες της κοινωνίας». Παραδέχθηκε όμως πως ο αριθμός των 90.000 ατόμων που πεθαίνουν ετησίως στην Σουηδία θα «αυξηθεί σημαντικά» αν το σύστημα υγείας επιβαρυνθεί υπέρμετρα.

«Το μέλλον εξακολουθεί να μοιάζει διαχειρίσιμο», σύμφωνα με τον Anders Tegnell, κρατικό επιδημιολόγο ο οποίος έχει γίνει ένα από τα δημόσια πρόσωπα της επιδημίας. Υποστήριξε πως τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά για να παράσχουν φροντίδα των παιδιών για αυτούς που εργάζονται στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας πως οι νέοι φαίνεται πως εμφανίζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Αλλά ένας σημαντικός αριθμός Σουηδών ειδημόνων σε θέματα υγείας διαφωνούν. Ο κ. Tegnell έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα μπαράζ επικρίσεων μετά την διαρροή το Σαββατοκύριακο στην Σουηδική τηλεόραση της τακτικής που ακολουθεί η χώρα για αντιμετώπιση του ιού.

  • Ο Joacim Rocklov, επιδημιολόγος του Umea University, είπε πως οι σουηδικές αρχές παίρνουν τεράστια ρίσκα με την δημόσια υγεία όταν τόσα πολλά παραμένουν άγνωστα για τον κορoναϊό.

«Δεν βλέπω γιατί η Σουηδία θα πρέπει να διαφέρει τόσο από τις άλλες χώρες. Είναι ένα τεράστιο πείραμα», δήλωσε στους Financial Times. «Δεν έχουμε ιδέα –μπορεί και να πιάσει. Αλλά θα μπορούσε να πάρει και τρελά λάθος τροπή».

Οι Σουηδικές αρχές λένε πως δεν επιδιώκουν συγκεκριμένα μια στρατηγική «αγελαίας ανοσίας», στο πλαίσιο της οποίας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μολύνεται με τον ιό προκειμένου η κοινωνία να δημιουργήσει αντισώματα και να αποκτήσει ανοσία. Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου είχε προηγουμένως προτείνει την υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης στη Βρετανία, όμως η κυβέρνηση τελικά έκανε πίσω.

Αντιθέτως, η Σουηδία επιδιώκει να επιβραδύνει την εξάπλωση των μολύνσεων και να διασφαλίσει πως το σύστημα υγείας της δεν θα υπερφορτωθεί. Ο κ. Bildt είπε πως η κατάσταση στους δρόμους της Στοκχόλμης έχει αλλάξει «δραματικά» τις τελευταίες εβδομάδες παρά την απουσία νομικών περιορισμών, καθώς πολύ λιγότεροι άνθρωποι κυκλοφορούν έξω.

Όμως ο κ. Rocklov δηλώνει πως δεν είναι ακόμα γνωστό το πόσο θα διαρκέσει η ανοσία στον Covid-19. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Σουηδία θα χρειαστεί να μπει σε καραντίνα όταν επέλθει κρίση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή