Το στοίχημα των 5 τρισ. δολαρίων του Μπάιντεν: Το τεράστιο πακέτο ενίσχυσης για την πανδημία και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Ο νέος νόμος για την ενίσχυση των νοικοκυριών που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ, μόλις υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα σπάσει κάθε ρεκόρ πακέτου βοηθείας στη χώρα, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει ξοδέψει μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους πάνω από πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σημαντική ενίσχυση των πιο αδύναμων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, το φτωχότερο 20% των Αμερικανών θα δει τα εισοδήματά του να αυξάνονται χάρη στο νέο νόμο κατά 20%, καθώς προβλέπει ότι το 85% των νοικοκυριών θα λάβει χρηματική ενίσχυση 1.400 δολαρίων, οι άνεργοι θα παίρνουν επιπλέον 300 δολάρια την εβδομάδα ως το φθινόπωρο και οι οικογένειες με παιδιά κάτω των 17 ετών θα ενισχυθούν με 3.000 δολάρια ανά τέκνο.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι το πακέτο αυτό αλλάζει την ισορροπία της οικονομίας υπέρ των πιο αδύναμων πολιτών, καθώς, σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις για τα ενοίκια, τα τρόφιμα και την υγεία, το 54% των χρημάτων πηγαίνει κατευθείαν σε πολίτες με ανάγκή, έναντι μόλις 40% από τα προηγούμενα πακέτα ενίσχυσης.

Πολιτικό προηγούμενο

Ταυτόχρονα, όμως, το πρόγραμμα δημιουργεί και ένα πολιτικό προηγούμενο στις ΗΠΑ, καθώς μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται και πολλές παρεμβάσεις που οι προοδευτικοί πολιτικοί στη χώρα επεδίωκαν για χρόνια να θεσμοθετήσουν, αλλά συναντούσαν εμπόδια. Υπολογίζεται ότι όλες οι ενέργειες ενίσχυσης θα φθάσουν τα 43.000 δολάρια ετησίως για κάθε νοικοκυριό, κάτι που πριν από μερικά χρόνια θα θεωρούταν απλώς αδιανόητο.

Δεδομένου, δε, ότι οι Αμερικάνοι στηρίζουν το πρόγραμμα χωρίς υποσημειώσεις, φαίνεται ότι οι Δημοκρατικοί, όχι μόνο θα επιχειρήσουν να μονιμοποιήσουν κάποιες πτυχές του που ευνοούν τα αδύναμα οικονομικά στρώματα, αλλά ενδέχεται και να κεφαλαιοποιήσουν τη δημοφιλία του σε δύο χρόνια στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης το 2021 της τάξης του 6%, σε μεγάλο βαθμό οφειλόμενος στο πακέτο Μπάιντεν.

Οι κίνδυνοι

Πάντως, δεν είναι όλα «μέλι-γάλα», καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων λήγει τον επόμενο χρόνο, με κίνδυνο η οικονομία να συρρικνωθεί και οικογένειες να υποφέρουν, ενώ κάποιοι οικονομολόγοι φοβούνται υπερθέρμανση της οικονομίας και πληθωρισμό. Ωστόσο, για την ώρα, ο Μπάιντεν δημιουργεί προηγούμενο και θέτει τη βάση για μείζονες αλλαγές στις ΗΠΑ.

Καμία δημοσίευση για προβολή