Τσαβούσογλου: Να μας απαντήσουν γραπτά Σουηδία και Φινλανδία, εύσημα στον Στόλτενμπεργκ που… εργάζεται σκληρά για τα «δικαία» της Τουρκίας

Αμετακίνητη παραμένει η Άγκυρα, όσον αφορά στις απαιτήσεις της από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, προκειμένου να πει το «ναι» για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Γραπτά αιτήματα, γραπτές απαντήσεις

Έτσι, ακολουθώντας την πάγια τακτική των πιέσεων μέχρι να ικανοποιηθεί η Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα αναμένει μια «γραπτή απάντηση» από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. «Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (…) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους», δήλωσε σε ΜΜΕ ο Τσαβούσογλου.

Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αυτά τα αιτήματα, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο «μια αλλαγή νόμων» των δύο σκανδιναβικών χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Μέτρα ζητά ο Ερντογάν

Σημειώνεται ότι λίγο αργότερα σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία «χωρίς να δούμε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο χώρες που να ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας και χωρίς να δοθούν γραπτές δεσμεύσεις για αλλαγή στάσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

«Η θέση μας δεν θα αλλάξει»

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, του AKP, πως «σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει». Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν μαχητές του PKK που χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ζήτησε να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου, με κίνδυνο να δει την ένταξη της χώρας της και της Σουηδίας να «παγώνει». Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τη Δευτέρα στη Σουηδία πως το ΝΑΤΟ «εργάζεται σκληρά» προκειμένου να επιλύσει τα «νόμιμα» ζητήματα ασφαλείας που εγείρει η Τουρκία.

Εύσημα στον Στόλτενμπεργκ

«Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκφράζει πάντα με ειλικρίνεια τις απόψεις του και καταβάλλει προσπάθειες για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας. Εκτιμάμε τις προσπάθειές του», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δίνοντας εύσημα στον Νορβηγό πολιτικό, ο οποίος, πάντως, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά με τη στάση του, τόσο όσον αφορά στις απαιτήσεις της Τουρκίας έναντι Σουηδίας και Φινλανδίας, όσο και σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πρόσφατα ότι η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, λέγοντας ότι «χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την νομοθεσία της κατά της τρομοκρατίας και ότι θα διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο για τις εξαγωγές όπλων θα αντανακλά την μελλοντική κατάστασή της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους της».

Καμία δημοσίευση για προβολή