Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι Ελλάδα και Βρετανία θα μπορούσαν να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης μιας συμφωνίας με την Ελλάδα, όσον αφορά στα γλυπτα του Παρθενώνα, άφησε μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του συμβουλίου διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου.

«Πρέπει να γίνει μια συμφωνία»

Ο -πρώην ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας επί κυβερνήσεων Ντέιβιντ Κάμερον- Τζορτζ Όσμπορν, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC είπε ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο το προσεγγίσουμε αυτό το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς ένα φορτίο, χωρίς κόκκινες γραμμές… Οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Όταν ερωτήθηκε εάν μερικά από τα γλυπτά θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά θα επέστρεφαν στο Λονδίνο», ο Όσμπορν είπε ότι «αυτό το είδος της διευθέτησης» μπορεί να είναι κατάλληλο, αν και δεν μπορεί «να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου». Η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων: 59% εκτιμά ότι τα μάρμαρα, τα οποία απέσπασε το 1802 από τον Παρθενώνα ο βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν, ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αγγλικού ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014.

Η μεγάλη στροφή των Times

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Βρετανικό Μουσείο επιχείρησε για ακόμη μία φορά να αρνηθεί το γεγονός πως τα Γλυπτά εκλάπησαν βίαια από τον Λόρδο Έλγιν. «Μεγάλο μέρος των αγαλμάτων που φιλοξενούνται στο Μουσείο και το οποίο αφαιρέθηκε με εντολή του λόρδου Έλγιν, ανασύρθηκε από “τα χαλάσματα”» γύρω από το μνημείο και δεν αποκόπηκαν όλα από τον Παρθενώνα», είχε δηλώσει το Μουσείο, φέροντας νέα τροπή στην υπόθεση μόλις λίγες ημέρες αφότου η Βρετανία δήλωσε πρόθυμη να συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Παράλληλα, και οι Times του Λονδίνου που επί 50 χρόνια τάσσονταν κατά της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, άλλαξαν ρότα και πρόσφατα υπογράμμισε ότι «καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν για πολλά χρόνια ότι αυτά τα τεχνουργήματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν».

Καμία δημοσίευση για προβολή