«Βόμβα» από το AfD: Μεταρρύθμιση της ΕΕ ή δημοψήφισμα για την έξοδο της Γερμανίας από την Ένωση

Το AfD θα επιδιώξει τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση

To ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα επιδιώξει τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος για έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πρότυπα του Brexit αν έλθει στην εξουσία, δήλωσε η (συν)αρχηγός του κόμματος, Άλις Βάιντελ.

«Dexit» όπως «Brexit»

«Είναι ένα πρότυπο για τη Γερμανία, το ότι κάποιος μπορεί να πάρει μια απόφαση σαν αυτή για την εθνική κυριαρχία», τόνισε η Βάιντελ σε συνέντευξή της στους Financial Times, προσθέτοντας, από την άλλη ότι αρχικά θα επιδίωκε να μεταρρυθμίσει την Ε.Ε. και να αποκαταστήσει το «δημοκρατικό έλλειμμά» της, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας μη εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας.

«Αλλά αν η μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή, αν δεν κατορθώσουμε να ανακτήσουμε την κυριαρχία των κρατών- μελών της Ε.Ε., πρέπει να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει, όπως έκανε η Βρετανία», υποστήριξε. «Και θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δημοψήφισμα για το Dexit -μιας εξόδου της Γερμανίας από την Ε.Ε.» πρόσθεσε. Τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το AfD ως δεύτερο κόμμα στη Γερμανία, πίσω από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και πάνω από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Μαζικές διαδηλώσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, η άνοδος του AfD προκαλεί «συναγερμό» στη Γερμανία, καθώς το σαββατοκύριακο που μας πέρασε περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες πραγματοποίησαν τεράστιες διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, μετά την αποκάλυψη ότι το ακροδεξιό κόμμα, σε συνεννόηση με ακόμα πιο ακραίες ομάδες, κατέστρωσε μυστικό  σχέδιο για μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία, στοχοποιώντας ακόμη και Γερμανούς πολίτες που απλώς έχουν μεταναστευτικές ρίζες.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες ευχαρίστησε τους διαδηλωτές για την προσήλωσή τους και δέσμευση για τη δημοκρατία. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μας δίνουν θάρρος. Υπερασπίζονται τη δημοκρατία μας και το Σύνταγμά μας απέναντι στους εχθρούς τους» είπε. «Είναι διαφορετικοί άνθρωποι, όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αντιστέκονται στη μισαλλοδοξία και τον δεξιό εξτρεμισμό. Θέλουν να συνεχίσουν να ζουν μαζί με ελευθερία και ειρήνη στο μέλλον», τόνισε.

Σημειώνεται, δε, ότι όλο και περισσότερες φωνές τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του ΑfD ή εάν αυτό δεν καταστεί εύκολο για πολιτικούς αλλά και νομικούς λόγους υπέρ του παγώματος της χρηματοδότησής του. Υπέρ μιας τέτοιας προσέγγισης για τον έλεγχο της ανόδου της ακροδεξιάς στη Γερμανία συντάσσεται και ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Καμία δημοσίευση για προβολή