«Βραχυκύκλωμα» στο ΝΑΤΟ προκαλεί η Τουρκία, βάζει βέτο στα νέα αμυντικά σχέδια της συμμαχίας

Ποια Σουηδία…; Η Τουρκία, κάνοντας άλλη μια επίδειξη ισχύος εντός του ΝΑΤΟ, μπλόκαρε την αναθεώρηση των αμυντικών σχεδίων της συμμαχίας, τα οποία ήταν επικεντρωμένα στην απάντησή της σε περίπτωση ρωσικής επιθετικής κίνησης, προκαλώντας νέο «βραχυκύκλωμα» και αντιδράσεις στο βορειοατλαντικό αμυντικό σύμφωνο.

Τουρκικό μπλόκο

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Reuters, o γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας εξέτασαν τα σχέδια για να γίνει η πρώτη αναθεώρηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στον πόλεμο της Ουκρανίας και την απειλή της Ρωσίας. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε μπλοκάρει την έγκριση σχετικά με τη διατύπωση των γεωγραφικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

«Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να βρεθεί μια λύση πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους», πρόσθεσε ο διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η διπλωματική αποστολή της Τουρκίας στο NATO φέρεται να υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να σχολιαστεί ένα απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας μόνο ότι «η συνήθης διαδικασία διαβουλεύσεων και αξιολόγησης μεταξύ των συμμάχων συνεχίζεται».

Μείζονα αλλαγή προσέγγισης

Τα αποκαλούμενα «περιφερειακά» αμυντικά σχέδια περιλαμβάνουν χιλιάδες σελίδες απορρήτων στρατιωτικών σχεδίων που θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση. Το ΝΑΤΟ θα δώσει επίσης στα κράτη μέλη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αναβάθμισης των δυνάμεων και της επιμελητείας τους. «Ενώ τα περιφερειακά σχέδια δεν εγκρίθηκαν επίσημα, αναμένουμε ότι αυτά τα σχέδια θα είναι μέρος μιας σειράς συμφωνιών για τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η σημασία της αναθεώρησης των αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν μπορεί να τονιστεί επαρκώς, καθώς επί δεκαετίες η συμμαχία εμπλεκόταν σε μικρότερης έκτασης συρράξεις – π.χ. στο Αφγανιστάν και το Ιράκ – και δεν είχε ασχοληθεί με μεγάλης κλίμακας σχέδια, αφού θεωρούσε ότι η μετα-σοβιετική Ρωσία δεν θα αποτελούσε υπαρξιακό κίνδυνο. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα και κατέστησε απολύτως αναγκαία την αναθεώρηση των αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ για την περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Μόσχας.

Απαισιόδοξος Φλέικ

Περιττεύει να αναφερθεί ότι για άλλη μια φορά η στάση της Τουρκίας προκαλεί σοβαρή αναταραχή εντός του ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα – και από κοντά και η Βουδαπέστη – αρνούνται ακόμα και σήμερα να δώσουν το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, ενώ αναλυτές αδυνατούν να προβλέψουν αν τελικά θα προχωρήσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Χαρακτηριστική του κλιματος που επικρατεί ήταν η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ο οποίος εκτίμησε ότι «είναι απίθανο να δούμε κάποια κίνηση πριν το Βίλνιους».

Το νέο πρόβλημα που προκαλεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟ κάνει εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να συγκρατήσει άλλους ηγέτες χωρών-μελών της συμμαχίας, αλλά και Αμερικανούς πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας είναι πλέον ανοιχτά αντισυμμαχική, σε μια στιγμή που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την τουρκική ηγεσία, καθώς θεωρεί την χώρ στρατηγικά κρίσιμη για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Καμία δημοσίευση για προβολή