«Ξέφυγε» και πάλι ο Ερντογάν: «Ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», «δεν αναγνωρίζω πλέον τον Μητσοτάκη»

Για να χρησιμοποιήσουμε μια λαϊκή έκφραση, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την καθέλκυση του πρώτου από τα έξι γερμανικά υποβρύχια τύπου T-214 που θα παραλάβει η χώρα του για να «βγάλει τα σπασμένα» από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συμφωνία για την αγορά μαχητικών F-35 από την Ελλάδα.

«Δεν θα μιλήσω ξανά στον Μητσοτάκη»

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάλωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του επιτιθέμενος στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και σε κομπασμούς για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, καθώς αναφέρθηκε και στα σχέδια για αμιγώς τουρκικό υποβρύχιο στο εγγύς μέλλον. Για την ιστορία, τα υποβρύχια που θα παραλάβει η Τουρκία είναι ίδια με τα κλάσεως «Παπανικολής» της Ελλάδας, αλλά με τα ηλεκτρονικά συστήματά τους κατασκευασμένα στην Τουρκία.

Μη κρύβοντας την ενόχλησή του -ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο- για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια αποστροφή του λόγου του μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι «δεν αναγνωρίζω πλέον τον Μητσοτάκη. Δεν θα του μιλήσω ξανά. Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Αλλά πήγε στις ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία. Μπορεί να δημιουργήσει όσες στρατιωτικές βάσεις θέλει. Η Τουρκία είναι αυτάρκης». Παράλληλα, είπε ότι η συνεδρίαση του συμβουλίου εταιρικής σχέσης Τουρκίας-Ελλάδας δεν θα πραγματοποιείται πλέον. «Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», σημείωσε, εμφανώς χολωμένος.

Νωρίτερα, κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου, ο Ερντογάν, σαφή ρεβιζιονιστική διάθεση, αναφερόμενος στην εισβολή στην Κύπρο είπε ότι «παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο (σ.σ εννοεί την εισβολή του 1974)».

«Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τις κυρώσεις»

Στον ίδιο τόνο, αλλά γενικεύοντας (άλλωστε, στο στόχαστρό του είναι το διάστημα αυτό η Σουηδία και η Φινλανδία) ισχυρίστηκε ότι «τα όπλα, που δεν μας δόθηκαν έναντι αμοιβής, μεταφέρθηκαν δωρεάν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά στις αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ προσέθεσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτά», απαιτώντας να ικανοποιηθούν οι «δίκαιες προσδοκίες» της Τουρκίας για στήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Επίσης, υπονοώντας την Ελλάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO (σ.σ. υποτιμητικός χαρακτηρισμός για την οργάνωση του Γκιουλέν), οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου», ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά».

«Ο κακός γείτονας»…

Όσον αφορά αυτή καθαυτή την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για τρεις μέρες και στη θάλασσα για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό. Προσέθεσε, δε, ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο και πως μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέου τύπου υποβρύχια.


Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι προχωρούν και οι προετοιμασίες για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της χώρας. Είπε ότι η κατασκευή του ξεκινά το 2025 και σχεδιάζουν να το παραδώσουν στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εντός πέντε-έξι ετών. «Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας» συμπλήρωσε για να κλείσει λέγοντας ότι «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας».

«Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών»

Πάντως, οι νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου δεν έμειναν αναπάντητες, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».​

Καμία δημοσίευση για προβολή