Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού. Μείναμε από επενδύσεις… – Η συνολική πορεία τους υποχώρησε πέρσι στο επίπεδο που ήταν το 1996! Ουραγός η Ελλάδα στην Ευρώπη

 

Ξένη λέξη η «Ελλάδα» για τους διεθνείς Επενδυτές! Μετά από τρία μνημόνια και εκατοντάδες σκληρές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα παρέμεινε στην τελευταία θέση της Ευρώπης, όσον αφορά τις επενδύσεις.

Μπορεί ο ελληνικός λαός να υποχρεώθηκε να πληρώσει με βαρύ τίμημα τα σχέδια των δανειστών για μία «πιο ευρωπαϊκή», ελληνική Οικονομία, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το μόνο που καταφέραμε, ήταν να επιστρέψουμε στο 1996!

Ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου, δηλαδή ο οικονομικός δείκτης που δείχνει τη συνολική πορεία των επενδύσεων, υποχώρησε πέρσι στο επίπεδο που ήταν το 1996 τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές.

Η τεράστια διαφορά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτι που ανησυχεί ακόμα και την Κομισιόν, αλλά δεδομένης της προεκλογικής συγκυρίας, κανείς δεν θέλει να αφήσει την πραγματικότητα, να του χαλάσει μία καλή ιστορία επιτυχίας «success story». Η διαφορά με την Ευρωζώνη είναι τεράστια. Ο ελληνικός δείκτης έφτασε στο 11,1%, την ώρα που ο Μ.Ο. Ευρωζώνης και Ε.Ε. έχει φτάσει στο 20,8%.

Μπορεί να γίνονται πολλές συμφωνίες, να βγαίνουν νέα ομόλογα και ανταλλάσσονται πολλές πολιτικές χειραψίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ευρώπη, όμως το «σκορ» της αγοράς, γράφει ακόμα μηδέν.

Τα δεδομένα του Ακαθάριστου Σχήματος Παγίου Κεφαλαίου, δείχνουν την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Όσες “θετικές εκτιμήσεις” και αν μας παραχωρήσουν ξένοι Οίκοι και Κομισιόν, χωρίς επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, η αγορά δεν θα μπορέσει να στηρίξει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, στους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα, έως το τέλος του 2018, χωρίς πολιτικά «φίλτρα» και χωρίς βερμπαλισμούς. Ο φόβος του επιχειρηματικού κόσμου είναι ότι αν η πραγματική Οικονομία δεν γνωρίσει σημαντική άνοδο, τότε ο κίνδυνος για πισωγύρισμα από την παρούσα καχεκτική ανάπτυξη , στην ύφεση, μπορεί να γίνει οδυνηρή πραγματικότητα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή