Υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε ολόκληρη την αγορά λιανικής από το 2024 – Δείτε τους 35 νέους ΚΑΔ υπόχρεων

Η επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση με την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη πρακτικών παραοικονομίας.

Διευκρινίσεις για την χρηματοδότηση μέσω voucher της αγοράς και διασύνδεσης POS από τις επιχειρήσεις λιανικής έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ

Σε 35 επιπλέον Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δηλαδή σε 35 νέες κατηγορίες επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, επεκτείνεται η υποχρέωση εγκατάστασης συσκευής αποδοχής πληρωμών με κάρτα (POS) και αποδοχής υπηρεσιών άμεσης πληρωμής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη.

Η επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης POS πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση με την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη πρακτικών παραοικονομίας.

ΟΙ 35 ΝΕΟΙ ΚΑΔ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ POS

ΑΑΔΕ - POS

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 – δηλαδή σε λίγες μόνον ημέρες – οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία της ΔΙΑΣ “IRIS Online Payments”.

Η ΚΥΑ έχει άμεση εφαρμογή για την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στο σύνολο της αγοράς λιανικής. Αναφορικά με τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στην υποχρεωτική εγκατάσταση POS, η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 1η Μαρτίου 2024, αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και την 31η Ιανουαρίου 2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους. Ο έλεγχος εγκατάστασης από υπόχρεους ΑΦΜ είναι πλέον πολύ εύκολος για την ΑΑΔΕ, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων στο νεοσχηματισθέν μητρώο POS.

Επισημαίνεται, ότι από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται: α) Άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και β) Μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων μόνον έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Όπως δήλωσε ο κ.Σκρέκας, “Προτεραιότητά μας είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η διευκόλυνση και η προστασία του καταναλωτή. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επεκτείνεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής προκειμένου να διευκολύνονται οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους με τους εμπόρους και παράλληλα να ενισχυθεί η ασφάλεια των συναλλαγών. Η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι κρίσιμη για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, των συνεπών φορολογουμένων αλλά και των επιχειρήσεων, στο μέτρο που οι ηλεκτρονικές πληρωμές εξασφαλίζουν την ασφάλεια των συναλλαγών και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.”. Ο ίδιος προειδοποίησε εκ νέου περί της δέσμευσης του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών στην αγορά και την προάσπιση των συμφερόντων του καταναλωτή με κάθε μέσο που προσφέρει το νομοθετικό οπλοστάσιο της Πολιτείας.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε μεταξύ άλλων πως “Με την ΚΥΑ που υπογράψαμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης, πραγματοποιούμε ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θεσμοθετώντας την υποχρέωση των επιχειρήσεων να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες, IRIS κ.λπ. αφ’ ενός εκσυγχρονίζουμε το πεδίο των καθημερινών εμπορικών και καταναλωτικών δραστηριοτήτων. Αφ’ ετέρου όμως – και εδώ βρίσκεται η ουσία – αναβαθμίζουμε άρδην τη διαφάνεια και την ασφάλεια των συναλλαγών, καθιστώντας ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια για τη φοροδιαφυγή, η οποία ευδοκιμεί με τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή.”.

Καμία δημοσίευση για προβολή