Οι S-400 ρίχνουν την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό, αρνητικό ρεκόρ. Εκθεση-ράπισμα για την Αγκυρα και από την ΕΚΤ

Τουρκία λίρα

Οι S-400, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και οι νέοι κλυδωνισμοί στα σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ρίχνουν σε νέο, ιστορικό αρνητικό ρεκόρ την τουρκική λίρα.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έπεσε σήμερα στο νέο ιστορικό χαμηλό των 7,8684 τουρκικών λιρών έναντι του δολαρίου ,  καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την σύγκρουση στον Καύκασο και τις πιθανές αμερικανικές κυρώσεις μετά την απόφαση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει δοκιμές στο ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Αππό την αρχή του έτους η λίρα έχει καταγράψει συνολικές απώλειες 24% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η νέα πτώση ήρθε μετά την αποκάλυψη του Bloomberg πως η Τουρκία σχεδιάζει την επόμενη εβδομάδα την πρώτη δοκιμή των S-400 στην Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας – μια αποκάλυψη, που επανέφερε τις προειδοποιήσεις του Στέητ Ντηπάρτμεντ για πιθανές κυρώσεις κατά της Αγκυρας.

Εκθεση-κόλαφος από την ΕΚΤ για την τουρκική κεντρική τράπεζα

Την ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε αξιολόγηση – κόλαφο για το έλλειμμα ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ σημειώνει για την τουρκική κεντρική τράπεζα.

«Το νομικό καθεστώς της ανεξαρτησίας της ΤτΤ ενισχύθηκε το 2001, κάνοντας δυνατά αυτόνομα μέτρα νομισματικής πολιτικής που οδήγησαν αποτελεσματικά στην υποχώρηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο κάτω από συνεχή πολιτική πίεση, η de jure και de facto ανεξαρτησία της ΤτΤ έχει περισταλεί τα τελευταία χρόνια. Βασική ανησυχία είναι η προσωπική ανεξαρτησία των λειτουργών της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον η πολυπλοκότητα (αδιαφάνεια) της εφαρμογής των νομισματικών μέτρων της ΤτΤ εμποδίζουν την αποτελεσματική επικοινωνία τους στο κοινό. 

Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός και οι προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό έχουν μείνει σημαντικά πάνω από τους στόχους της τράπεζας εδώ στα πρόσφατα χρόνια, αντανακλώντας της διαβρωμένη αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή