Η Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίζει να απειλεί τα λευκά κολάρα. Λίγοι κλάδοι είναι αλώβητοι

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίζει να απειλεί τα λευκά κολάρα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αρχίζει να απειλεί τα λευκά κολάρα. Λίγοι κλάδοι θα πρέπει να θεωρούνται πλέον αλώβητοι. Η Wall Street Journal, σε ανάλυσή της, θεωρεί πως η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία σημαίνει ότι πολλές θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν για πάντα…

Στις ΗΠΑ, ο κατάλογος των απολύσεων  αυξάνεται σχεδόν καθημερινά και περιλαμβάνει περικοπές θέσεων εργασίας στην Google, τη Duolingo και την UPS τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που χάνονται άμεσα από την  τεχνητή νοημοσύνη παραμένει χαμηλός, ορισμένες από τις μεγάλες εταιρείες έχουν συνδέσει τις περικοπές με νέες τεχνολογίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα, όπως η μηχανική μάθηση και άλλες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Ανατροπή στη δομή των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με συμβούλους και στελέχη εταιρειών, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε σύντομα να ανατρέψει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων εργασίας  των μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της τεχνολογίας αυτοματοποίησης, η τεχνητή νοημοσύνη δεν επιταχύνει απλώς τις εργασίες ρουτίνας ή δεν κάνει μόνο προβλέψεις αναγνωρίζοντας μοτίβα δεδομένων. Έχει τη δύναμη να δημιουργεί περιεχόμενο και να συνθέτει ιδέες – στην ουσία, το είδος της δημιουργικής εργασίας  που εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν τώρα πίσω από τους υπολογιστές τους.

Αυτό περιλαμβάνει διευθυντικούς ρόλους, πολλοί από τους οποίους μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία θα αναβαθμίσει ή θα αντικαταστήσει τις εργασίες που γίνονται τώρα από στελέχη σε κλάδους που κυμαίνονται από την τεχνολογία έως τα χημικά.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας

Οι περικοπές θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται.
Από τον περασμένο Μάιο, οι εταιρείες έχουν αποδώσει περισσότερες από 4.600 περικοπές θέσεων εργασίας στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως στα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Challenger. Η εταιρεία εκτιμά ότι ο πλήρης απολογισμός των περικοπών θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανότατα υψηλότερος, δεδομένου ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν συνδέσει ρητά τις περικοπές με την υιοθέτηση της στις ανακοινώσεις απολύσεων.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επαγγελματιών που χρησιμοποιούν πλέον την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινή τους εργασιακή ζωή έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η πλειονότητα περισσότερων από 15.000 εργαζομένων σε τομείς που κυμαίνονται από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έως την ανάλυση μάρκετινγκ και τις επαγγελματικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν την τεχνολογία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στα τέλη του 2023, ένα απότομο άλμα από τον Μάιο, σύμφωνα με το Oliver Wyman Forum, τον ερευνητικό βραχίονα του ομίλου συμβούλων διαχείρισης Oliver Wyman, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εν λόγω υπαλλήλων δήλωσαν ότι η παραγωγικότητά τους είχε βελτιωθεί ως αποτέλεσμα, σε σύγκριση με το 54% των εργατών που είχαν ενσωματώσει τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία τους.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ δίνουν τον τόνο

Η Google της Alphabet απέλυσε τον περασμένο μήνα εκατοντάδες υπαλλήλους σε επιχειρηματικούς τομείς, όπως το υλικό και τα εργαλεία εσωτερικού λογισμικού, καθώς συγκρατεί το κόστος και μεταφέρει περισσότερες επενδύσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία λογισμικού εκμάθησης γλωσσών Duolingo δήλωσε την ίδια εβδομάδα ότι μείωσε το 10% των συμβασιούχων της και ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει μέρος της δημιουργίας περιεχομένου που χειρίζονταν.

Η United Parcel Service δήλωσε ότι θα περικόψει 12.000 θέσεις εργασίας -κυρίως αυτές του διοικητικού προσωπικού και ορισμένων συμβασιούχων- και ότι οι θέσεις αυτές δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν ακόμη και όταν η επιχείρηση αποστολής πακέτων ανακάμψει και πάλι. Η εταιρεία έχει αυξήσει τη χρήση της μηχανικής μάθησης σε διαδικασίες όπως ο καθορισμός της χρέωσης των πελατών για τις αποστολές. Ως αποτέλεσμα, το τμήμα τιμολόγησης της εταιρείας χρειάστηκε λιγότερους ανθρώπους.

Η χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και των σχετικών τεχνολογιών αλλάζει επίσης ορισμένες θέσεις εργασίας στην UPS “μειώνοντας τις επαναλαμβανόμενες εργασίες και το σωματικό στρες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UPS Glenn Zaccara.

Κατάρρευση των μεσαίων στελεχών

Καθώς η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται, είναι πιθανό να αναδιαμορφώσει τις διοικητικές ιεραρχίες, προβλέπει η μελέτη της Oliver Wyman. Οι εργαζόμενοι σε χαμηλά επίπεδα είναι πιθανό να είναι τα πρώτα θύματα, καθώς περισσότερα από τα καθήκοντά τους αυτοματοποιούνται. Με τη σειρά τους, οι μελλοντικές εργασίες εισαγωγικού επιπέδου θα μοιάζουν περισσότερο με ρόλους πρώτου επιπέδου διοίκησης.Το αλυσιδωτό αποτέλεσμα θα μπορούσε να ισοπεδώσει τα στρώματα της μεσαίας διοίκησης, που αποτελούν το εφαλτήριο για τους ανώτερους ηγετικούς ρόλους, σύμφωνα με την ανάλυση της Oliver Wyman

Περισσότεροι από τα μισά στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας τους θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό πιστεύουν επίσης το 43% των μεσαίων διευθυντών και το 38% των διευθυντών πρώτης γραμμής.

Παρόλα αυτά, οι επιχειρηματικοί ηγέτες σε όλη την οικονομία δηλώνουν ότι αναμένουν ότι η νέα τεχνολογία θα ενισχύσει και θα αναβαθμίσει ορισμένους ρόλους υπαλλήλων, δίνοντας στους υπαλλήλους και τα στελέχη τα μέσα για να κάνουν πιο ουσιαστική δουλειά – τόσο για τις εταιρείες τους όσο και για την καριέρα τους.

Στην Prosus, έναν παγκόσμιο όμιλο τεχνολογικών επενδύσεων με έδρα την Ολλανδία, τα στελέχη λένε ότι αυτό συμβαίνει ήδη, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιεί περισσότερα από τα καθήκοντα του εργατικού δυναμικού.

“Οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές λογισμικού κ.ο.κ. μπορούν να κάνουν τη δουλειά στον μισό χρόνο”, δήλωσε ο Euro Beinat, παγκόσμιος επικεφαλής της Prosus για την τεχνητή νοημοσύνη και την επιστήμη των δεδομένων. “Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους μπορούν να κάνουν περισσότερα και ελαφρώς διαφορετικά πράγματα από ό,τι κάναμε πριν”.

Δεκαετίες αφότου η αυτοματοποίηση άρχισε να μεταμορφώνει τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, η τεχνητή νοημοσύνη χτυπάει τώρα την πόρτα στα μεσαία και ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων…

 

Καμία δημοσίευση για προβολή