Ποιοί θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος. Το “κλειδί” για τις κυβερνητικές αποφάσεις και τα σενάρια που εξετάζονται

    H απόφαση για “ευθυγράμμιση” των κύριων συντάξεων με τις κύριες συντάξεις στις πρόσφατες αποφάσεις το Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που εγκαθίδρυσε ο νόμος Κατρούγκαλου από το 2016, έχει ληφθεί. Αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα καταστεί δυνατόν.

    “Κλειδί” για τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι ο αριθμός των δικαιούχων που θα προκύψει, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά  (το κόστος της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ πρέπει να καλυφθεί με τα κονδύλια το Υπ. Εργασίας όπως αυτά προβλέπονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020).

    Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης: 

    • Για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης,
    • Για όσους έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης
    • Για όσους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης

    Το πρώτο σενάριο προβλέπει πολύ μικρή μέση αύξηση στις κύριες συντάξεις 2% -2,5% για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 300.000.

    Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μία μέση αύξηση στις κύριες συντάξεις 2,5-5% για όσους έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης. Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν γύρω στους 200.000.

    Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία μέση αύξηση στις κύριες συντάξεις πάνω από 5% ή και πάνω 7% για όσους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι  εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στους 100.000.

    Σύμφωνα με τις ως τώρα δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, όποιο σενάριο αυξήσεων και αν επιλέξει η κυβέρνηση, θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Το δε νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τις σχετικές παρεμβάσεις θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020.

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή