Αυξημένες επιδοτήσεις αντλιών θερμότητας στο νέο “Εξοικονομώ” – Απαιτούνται 165 δισ. Ευρώ επενδύσεις ενέργειας έως το 2030

Ιδιαίτερα φιλόδοξοι οι στόχοι του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, για την επίτευξη των οποίων απαιτούνται επενδύσεις συνολικού αξίας 165 δισ. Ευρώ ως το 2030 ή "μόλις" 25 δισ. Ευρώ ετησίως.

Αντλίες θερμότητας

Στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης της Ελληνικής οικονομίας προσβλέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέχοντας αυξημένες επιδοτήσεις εγκατάστασης αντλιών θερμότητητας στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”.

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας σε συνέδριο του υπουργείου με θέμα “Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη”.

Στόχος του υπουργείου είναι η επιτάχυνση της απεξάρτησης της θέρμανσης κτιρίων από το – ορυκτό καύσιμο – πετρέλαιο, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Προς επίτευξη των στόχων αυτών, η στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει:

– Την εξασφάλιση ηλεκτρικού “χώρου” για την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ και των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), με την προσθήκη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και ανάπτυξη διεθνών διασυνδέσεων που θα επιτρέψουν την μετατροπή της χώρας σε εξαγωγέα ενέργειας.
– Την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδρογόνο, βιομεθάνιο, γεωθερμία, βιοντίζελ).
– Την αξιοποίηση κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση και είναι διαθέσιμες στο Ελληνικό υπέδαφος.
– Τη διασφάλιση ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος που βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια σε συνδυασμό με περαιτέρω απεξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο, είτε αυτό διακινείται μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή (LNG).
– Την απανθρακοποίηση των νησιών, που αποτελεί και εργαλείο marketing για τον τουρισμό, με στόχο να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα, κατά προτεραιότητα στα μικρότερα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
– Την μέριμνα για το κόστος της ενέργειας που εξασφαλίζει και την ευρύτερη αποδοχή για την πράσινη μετάβαση.

Ο κ.Αϊβαλιώτης αναφέρθηκε στους ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, για την επίτευξη των οποίων απαιτούνται επενδύσεις συνολικού αξίας 165 δισ. Ευρώ ως το 2030 ή “μόλις” 25 δισ. Ευρώ ετησίως.

Καμία δημοσίευση για προβολή