Μάχη χαρακωμάτων σήμερα στό Χρηματιστήριο με νέο limit down για τη Folli Follie

Τι θα κάνουν οι ισχυροί έλληνες και ξένοι παίκτες που κρατούν στα χέρια τους μεγάλα πακέτα μετοχών της Folli Follie; Με αυτό το ερώτημα ανοίγει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Μάχη χαρακωμάτων δόθηκε από το πρωί στο Χρηματιστήριο, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από την υπόθεση και το χαρτί της Folli Follie.

Τελικά νέες μεγάλες απώλειες (-29,98%) κατέγραψε η μετοχή της Folli Follie καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση της διοίκησης της εταιρείας με το επενδυτικό κεφάλαιο QCM. Η  ζητά από την εταιρία ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για την χρήση 2017, με την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος αυτός θα γίνει από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία. Μεγάλες πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ(-10,09%).

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 810,72 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,60%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 805,53 μονάδες (-2,23%).

Κατέρρευσαν μετοχή και ομόλογο

H μετοχή της Folli Follie έπεσε  στο (πρώτο ) limit down (-29,99%) την Παρασκευή. Οι μεγάλοι και μικροί μέτοχοι της εταιρίας είδαν τις αξίες τους να μειώνονται κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Ανάλογη ισχυρή πτώση είχαν και τα ομόλογα της Folli Follie. Τα ομόλογα λήξης 2019 της  της εταιρίας σημειώνουν βουτιά κατά 35,7% , καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχουν σημειώσει ποτέ, με την τιμή τους να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι κατηγορίες του ξένου fund

Βασική αιτία του πανικού που δημιουργήθηκε ήταν η δημοσιοποίηση μίας έκθεσης του αμερικάνικού hedge fund “QCM”, η οποία  χαρακτήριζε την εταιρία εξαιρετικά υπερτιμημένη και εκθέτοντάς την σε σοβαρές κατηγορίες ότι παρουσιάζει στους επενδυτές ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία.

Η επέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η κατάρρευση του χαρτιού της Folli Follie οδήγησε την Παρασκευή  το Χρηματιστήριο σε πτώση 1,43% και να προσγειώνεται στις 823,39 μονάδες αναζητώντας νέα επίπεδα στήριξης.

Μετά το «κλείσιμο» της Παρασκευής επενέβη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ζητά εξηγήσεις από τους υπεύθυνους της εταιρίας για όσα της καταμαρτυρεί το ξένο hedge fund.

Οι εξηγήσεις Κουτσολιούτσου

Από  την πλευρά του Folli Follie Group, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μίλησε για οργανωμένο σχέδιο κερδοσκόπων, επισημαίνοντας πως ενημερώνονται οι αρχές. Το πρωϊ η Folli Follie Group (FFG) κατέθεσε μήνυση στην QCM ενώ το οικονομικό επιτελείο του ομίλου έχει προγραμματισμένη συνάντηση με στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Για τις επόμενες ημέρες σχεδιάζεται η ενημέρωση των αναλυτών.

Ωστόσο με νεότερη έκθεση-απάντηση στις δηλώσεις της Folli Follie, το fund αναφέρει πως εξέτασε «την τελευταία ανακοίνωση της FF και επαναλαμβάνει τα κύρια ευρήματα που τεκμηριώνονται στην πρόσφατη έκθεση, παρουσίαση και due diligence της».

Οι αντίρροπες δυνάμεις

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως στις πιέσεις που θα ασκηθούν από τη μετοχή της Folli Follie, θα υπάρξουν ενδεχομένως και εξισορροπητικές τάσεις που προκυπτουν από δύο αφορμές: Τη θετική αξιολόγησης της οικονομίας από τον οίκο DBRS.  Και το επιτυχές  πέρασμα των ελληνικών τραπεζών από τα stress tests.

Με δυό λόγια

Η Folli Follie είναι ένα επικίνδυνο χαρτί στη σημερινή συνεδρίαση. Ο τραπεζικός δείκτης όμως είναι βαρύς. Βαρύτερος σίγουρα από το blue chip που ταλαιπωρείται. Ίσως να είναι το «ιππικό» που θα σώσει τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου…

 

Καμία δημοσίευση για προβολή