Ανάλυση: Γιατί ο Ερντογάν εμφανίζεται πολύ προσεκτικός με το πού θα κινηθεί και τι θα κάνει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ξανασκέφτεται για την πώληση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, που από χθες «έβγαλε» στην Ανατολική Μεσόγειο το νέο πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» κάνει ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

Το ερώτημα και η απάντηση

Σε άρθρο του στον ιστοχώρο Hellas Journal, ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «πολλοί αναλυτές αναρωτήθηκαν γιατί ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε -για τώρα, διότι δεν ξέρουμε τι θα πράξει τις επόμενες μέρες και εβδομάδες- τη μεγάλη πρόκληση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου με την έξοδο του γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίντ Χαν, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Μ. Ιγνατίου επισημαίνει ότι «τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν χρειάζεται οι αναλυτές να στίβουν το μυαλό τους για να βρουν την απάντηση. Διότι μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να κάνει το παλλικάρι και να βρίζει ασύστολα τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και του Ισραήλ, όμως η κατάσταση της Πολεμικής του Αεροπορίας είναι τόσο άσχημη, που δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να το παίζει …υπερδύναμη».

Η Τουρκία χρειάζεται τα F-16

Τονίζει, δε, ότι «όλες οι πληροφορίες, λοιπόν, συγκλίνουν, ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να μην ερεθίσει άλλο τους βουλευτές και του γερουσιαστές, από τους οποίους εξαρτάται η αγορά των 40 νέων αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνου F-16 και η αναβάθμιση των 80 αεροσκαφών του ίδιου τύπου, που διαθέτει η κατοχική Τουρκία. Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον, μας έλεγαν ότι αυτή είναι η κατάληξη της ανάλυσης τους. Το μόνο συμπέρασμα που εξάγεται -με τα σημερινά δεδομένα- είναι ότι η Τουρκία χρειάζεται όσο τίποτα άλλο τα F-16».

Και συμπληρώνει ότι «ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ως γνωστό, είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι θα υποστηρίξει το τουρκικό αίτημα, το οποίο συνόδευσε με μία στυγνή προειδοποίηση: Όλα εξαρτώνται από το αμερικανικό Κογκρέσο. Βρες τρόπο να πείσεις τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσεις εναντίον της Ελλάδας… Άλλωστε, αυτός είναι ο βασικός όρος των μελών του Κογκρέσου, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των ΗΠΑ».

Οι δηλώσεις Ακάρ

Παράλληλα, υπενθυμίζει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε ότι τουρκική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα (οι Τούρκοι αξιωματούχοι πρόκειται να φτάσουν στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, 15 Αυγούστου) για να δώσει συνέχεια στη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν, όπως είπε, ο οποίος τόνισε στον Ερντογάν ότι η κυβέρνηση του υποστηρίζει το τουρκικό ερώτημα, για την πώληση και την αναβάθμιση των F-16.

Σημειώνει, δε, ότι ο Ακάρ επέμεινε ότι η Τουρκία «παραμένει σθεναρά αντίθετη στους όρους για την πώληση» που επιβλήθηκαν από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δηλαδή, την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που συνέδεσε την πώληση των F-16 με τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας.

«Μαριονέτα» της Ρωσίας

Ο Μ. Ιγνατίου υπογραμμίζει ότι «ακόμα πιο σκληρούς όρους αναμένεται να θέσει επίσημα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ από τη θέση του προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο κ. Μενέντεζ είναι εναντίον κάθε πώλησης αμερικανικού πολεμικού υλικού προς την κατοχική δύναμη, και έχει την ισχύ να επιβάλει τον όρο αυτό».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια την ενίσχυση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα F-16, και μάλιστα ισχυρίζονται βλακωδώς ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει το…ΝΑΤΟ. Ξεχνούν βεβαίως ότι ο Ρώσος αυταρχικός ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταστήσει μαριονέτα του τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στη Δυτική Συμμαχία εξυπηρετούν μόνο τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας».

«Ξεκάθαρα τα πράγματα»

Υπενθυμίζει, δε, ότι «η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία, μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400. Η απόκτηση του ρωσικού οπλικού συστήματος το 2019 ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του F-35».

Εν κατακλείδι, κατά τον δημοσιογράφο, «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα πια. Η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα. Ο Πρέοδρος Μπάιντεν το υποστηρίζει. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ΔΕΝ έστειλε ακόμα στη Βουλή και τη Γερουσία το αίτημα τηγς αγοράς των F-16. Στο Κογκρέσο παρατηρείται μεγάλη αντίσταση εναντίον της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν. Και ο γερουσιαστής Μενέντεζ παραμένει στην αρχική του θέση και δεν έχει μετακινηθεί ένα πόντο. ΟΧΙ στην στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας, υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία».

Καμία δημοσίευση για προβολή