«Χαμός» στην Τουρκία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι επίτηδες επιτρέπει τη διολίσθηση της λίρας

bank run

Κυριολεκτικά θυελλώδες είναι το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία με αφορμή τη νέα υποτίμηση της λίρας σε επίπεδα ρεκόρ την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έριξε «βόμβα μεγατόνων», καθώς κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εσκεμμένα επιτρέπει τη διαρκή διολίσθηση της τιμής της λίρας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους βιομήχανους και τους εξαγωγείς της χώρας, σε βάρος του λαού, ο οποίος βιώνει δραματικές συνέπειες από την υποτίμηση του νομίσματος και τον πληθωρισμό.

«Εσύ το έκανες αυτό, Ερντογάν, επίτηδες»

«Η φωτιά του δολαρίου δεν υποχωρεί. Εσύ το έκανες αυτό, Ερντογάν, επίτηδες» έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου στο Twitter, προσθέτοντας σε πολύ υψηλούς τόνους ότι «δεν καταλαβαίνω πώς ένας γραφειοκράτης εφάρμοσε αυτές τις ανοησίες. Παιδιά πέφτουν για ύπνο πεινασμένα, δεν σου έχει απομείνει ίχνος συνείδησης».

Ο Κιλιτσντάρογλου αναφέρεται στην ξαφνική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια βάσης την περασμένη Παρασκευή, απόφαση που οδήγησε τη λίρα σε μεγάλες απώλειες στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου, ενώ ο πληθωρισμός πλέον «τρέχει» στην Τουρκία με ρυθμό 19,25%.

Ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν τον πληθωρισμό, ωστόσο, οι διαρκείς αλλαγές διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας και η αστάθεια στην οικονομία της χώρας έχουν προκαλέσει δραματικές ανατιμήσεις, καθώς οι τιμές των τροφίμων τον Αύγουστο κατέγραψαν αύξηση 29% σε ετήσια βάση και οι τιμές οικιακού εξοπλισμού και επίπλων 22,9%.

Αιχμές και από τραπεζίτες

Το ενδιαφέρον είναι ότι και τραπεζίτες συμφωνούν με τον Κιλιτσντάρογλου. Ο CEO της ιδιωτικής τράπεζας Isbank, Χακάν Αράν, σημείωσε στο Bloomberg ότι η κυβέρνηση ίσως επιδιώκει ένα πιο αδύναμο νόμισμα για να ενισχύσει τις εξαγωγές και τη χρήση εσωτερικών πρώτων υλών για την παραγωγή. Ωστόσο, σημείωσε ότι η μείωση των επιτοκίων προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές και αίσθηση ότι δεν θα μειωθούν τα κόστη δανεισμού στο μέλλον.

Καμία δημοσίευση για προβολή