Χαρές και… λύπες για τον Ερντογάν: Πρώτη τροχοδρόμηση για το TF-X, αλλά και γκρίνιες για τα F-16

Δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε… πλήρη προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος της χώρας προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε πιθανή ευκαιρία, ώστε να ενισχύσει κάπως το προφίλ του, το οποίο έχει πληγεί, τόσο από τον ανορθόδοξο τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, όσο και λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τα νοτιοανατολικά της χώρας.

Έτσι, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε τεράστια δημοσιότητα στο γεγονός ότι το TF-X, το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς που αναπτύσσει η αμυντική βιομηχανία της χώρας, πραγματοποίησε την πρώτη του επιτυχημένη έναυση κινητήρα και δοκιμαστική τροχοδρόμηση κατά μήκος διαδρόμου απογείωσης.

Σύμφωνα με τουρικά ΜΜΕ στις 18 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή παρουσίασης για το «roll-out» του «Εθνικού Μαχητικού Αεροσκάφους», ενώ σύμφωνα με το «αφεντικό» της TUSAŞ, Τεμέλ Κοτίλ, είναι πιθανό η παρθενική πτήση του νέου αεροσκάφους να πραγματοποιηθεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 2023 αντί του 2025.

Εκτός αερομαχιών το TF-X

Σύμφωνα με τον Κοτίλ, το TF-X έχει «stealth» χαρακτηριστικά και ιδιότητες, οπότε τα «σημερινά ραντάρ δεν μπορούν να το δουν, ωστόσο επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται, δεν μένουμε με άδεια χέρια και έτσι εξελισσόμαστε και εμείς, ώστε (σ.σ. το αεροσκάφος) να αναπτυχθεί με την τεχνολογία του αύριο».

Ο επικεφαλής της αεροναυπηγικής εταιρείας της Τουρκίας υποστήριξε ότι το TF-X θα μπορεί να «κλειδώνει» εναέριους και χερσαίους στόχους και να τους καταστρέφει από εκατοντάδες χιλιόμετρα, προσθέτοντας ότι δεν θα εμπλέκεται σε αερομαχίες, π.χ. με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως συμβαίνει σήμερα με τα τουρκικά F-16.

Αντιθέτως, υποστήριξε ότι το αεροσκάφος θα εντοπίζει τους εχθρικούς στόχους από μεγάλη απόσταση, θα αξιοποιεί τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και θα εκτοξεύει πυραύλους αέρος-αέρος ή αέρος-εδάφους πραγματοποιώντας εμπλοκές «εκτός οπτικής επαφής» (beyond visual range).

Γκρίνια για τα F-16

Και μπορεί η Τουρκία να ετοιμάζεται να υποδεχθεί το νέο της αεροσκάφος, ωστόσο, όλα αυτά αφορούν στο μέλλον, ενώ το παρόν παραμένει πιεστικό για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία και βλέπει να απομακρύνεται το ενδεχόμενο αγοράς νέων F-16 από τις ΗΠΑ, λόγω των αντιρρήσεων του Κογκρέσου.

Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της Ουάσινγκτον, η οποία κωλυσιεργεί δραματικά όσον αφορά στην πώληση των νέων F-16 στη χώρα, ενώ, την ίδια στιγμή προχωρούν με ταχύτητα οι συζητήσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια η Αθήνα να αποκτήσει το μαχητικό 5ης γενιάς F-35.

«Δώστε μας τα F-16»

Η αναλύτρια εξωτερικής πολιτικής Γκιλρού Γκεζέρ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην περάσει από το Κογκρέσο το ζήτημα των F-16. Είναι ζήτημα αριθμητικής. Εδώ έχει σημασία η θέληση που θα δείξει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Μάς λένε πως θα μας δώσουν τα μαχητικά, το λένε με κάθε ευκαιρία».

Η Γκεζέρ τόνισε, μάλιστα: «Δώστε μας τα F-16 καθώς στην Ελλάδα δίνετε τα F-35. Ουσιαστικά σε μας θα δώσουν μαχητικά παλαιότερης τεχνολογίας. Μας έβγαλαν εκτός του προγράμματος των F-35 και αρνούνται να μας δώσουν τα F-16…», ουσιαστικά δείχνοντας και τους έντονους προβληματισμούς της Άγκυρας.

Οι Τούρκοι αναλυτές εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους. «Η παραλαβή των F-16 είναι για την αεροπορία μας ζωτικής σημασίας, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας όλοι είναι εκπαιδευμένοι σε αυτά τα αεροσκάφη Όμως πρέπει να έχουμε στο νου μας στο σενάριο να μην έρθουν ποτέ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής γεωστρατηγικής Οζγκιούρ Τορ.

Περί S-400

Όσον αφορά δε στο επίμαχο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, η αγορά του οποίου από την Τουρκία οδήγησε σε αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα των F-35, Τούρκοι αναλυτές ισχυρίζονται πλέον ότι η χώρα… δεν το έχει ανάγκη και ότι μπορεί να μπει στη… ναφθαλίνη, όπως ζητά η Ουάσινγκτον.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Τζοσκούν Μπασμπούγ επισήμανε ότι «έχουμε πια τα αντιαεροπορικά συστήματα Kορκούτ, Χισάρ, Σιπέρ. Δηλαδή μιλάμε για συστήματα μικρού μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Είχαμε ανάγκη από τέτοια συστήματα, και τώρα παράγουμε και τα ραντάρ τους.

Αυτά είναι πανάκριβα συστήματα και είναι σπάνια στον κόσμο. Όταν θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η αντιαεροπορική ομπρέλα, δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και S-400. Αυτό είναι ένα χαρμόσυνο νέο».

Καμία δημοσίευση για προβολή