Δεκαετή ομόλογα 200 εκατ. Ευρώ με σταθερό επιτόκιο 4,25% εκδίδει η Ελλάδα – Δείτε αν αξίζει να τα αγοράσετε για να κερδίσετε

Το περιθώριο Ελληνικών-Γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς (spread-over-Bunds) έχει διαμορφωθεί στο μάλλον χαμηλό 1,39%, ουσιαστικά η επενδυτική επαμοιβή (risk premium) για επιλογή Ελληνικών έναντι Γερμανικών ομολόγων λόγω συγκριτικά υψηλότερου κινδύνου.

Αγορές - Επανέκδοση δεκαετών ομολόγων με σταθερό επιτόκιο 4,25%

Δανεισμό 200 εκατ. Ευρώ θα αναζητήσει σήμερα από τις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο μέσω επανέκδοσης δεκαετών ομολόγων του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σήμερα θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 4,25%, λήξης 15 Ιουνίου 2033, σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Επισημαίνεται, ότι το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ. Ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού θα είναι η Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή μέσω της ΗΔΑΤ αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι σήμερα.

Το επενδυτικό κλίμα στην δευτερογενή αγορά είναι θετικό με την απόδοση των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς να έχει υποχωρήσει για μία ακόμη φορά κάτω από το 4% μετά και την ευνοϊκή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Τί θα κερδίζατε αν επενδύατε στα νέα δεκαετή ομόλογα του Δημοσίου

Αυτό σημαίνει, ότι όσοι επενδυτές – ή και καταθέτες – ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα Ελληνικά δεκαετή ομόλογα που επανεκδίδονται σήμερα με αξιοζήλευτη απόδοση 4,25% σταθερού επιτοκίου, θα τα αγοράσουν (αναγκαστικά στη δευτερογενή αγορά) σε τιμή μεγαλύτερη της ονομαστικής τους σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς, γεγονός που θα περιορίσει την πραγματική τους απόδοση κάτω του 4% (αφού στη λήξη τους, αν τα διακρατήσουν έως τότε, θα λάβουν την ονομαστική αξία και όχι την αξία στην οποία τα αγόρασαν δευτερογενώς).

Πάντως, έστω και οριακά μικρότερη του 4%, η τελική απόδοση ξεπερνάει το προσφέρομενο ετήσιο επιτόκιο κάθε καταθετικού προϊόντος των εμπορικών τραπεζών στην εγχώρια αγορά, προθεσμιακό ή μη. Βεβαίως, δεκαετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στην αγορά, ανεξάρτητα από τον χρονισμό των (επαν)εκδόσεών τους από τον ΟΔΔΗΧ. Κάθε ομολογιακή έκδοση προσφέρει τη δική της σταθερή (συνήθως) απόδοση.

Το ΔΝΤ κάνει καλό στην αγορά ομολόγων

Το ΔΝΤ επεσήμανε χθες μεταξύ άλλων, ότι η φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Ετσι παρά το υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύγκλιση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024 (έναντι εκτιμώμενου 1,1% για το 2023), θα βοηθούσε σε μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις πρόσθετες πιέσεις στον πληθωρισμό.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων χθες και πιο συγκεκριμένα στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) της κεντρικής Τραπέζης Ελλάδος (ΤτΕ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,98% από 3,95% προχθες έναντι 2,59% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread-over-Bunds) να διαμορφωθεί στο μάλλον χαμηλό 1,39%, ουσιαστικά η επενδυτική επαμοιβή (risk premium) για επιλογή Ελληνικών έναντι Γερμανικών ομολόγων λόγω συγκριτικά υψηλότερου κινδύνου.

Καμία δημοσίευση για προβολή