ΕμπορικήΣυμφωνία RCEP: Ποιες χώρες ωφελούνται περισσότερο, οι αλλαγές στο εμπόριο, η προστιθέμενη αξία. 

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Υπεγράφη η εμπορική συμφωνία RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnershi) μετά από έτη διαπραγματεύσεων: Aποτελείται από 10 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το νέο οικονομικό μπλοκ αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 30% του  πληθυσμού της γης.

Μέσω της συμφωνίας καλύπτεται: Ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως  η μείωση ή σε ορισμένες περιπτώσεις η σταδιακή κατάργηση των  εμπορικών δασμών μεταξύ των κρατών, η θέσπιση ευνοϊκότερου πλαισίου στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι επενδύσεις, η τεχνολογική συνεργασία, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Μέσω της συμφωνίας πρόκειται να ενισχυθεί η διαφάνεια στις εμπορικές συναλλαγές.

Το μεγάλο στοίχημα  είναι αν: Η συμφωνία  RCEP θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο σύστημα συναλλαγών βασισμένο σε κανόνες ή αν θα είναι απλώς μια μέτρια αναβάθμιση των υφιστάμενων συμφωνιών.

Η προστιθέμενη αξία: Σύμφωνα με το  Peterson Institute for International Economics η συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο εθνικό εισόδημα κατά 186 δισ. Δολάρια ετησίως μέχρι  το 2030. Ωστόσο, ορισμένοι θεωρούν πως τα οφέλη της  συμφωνίας γέρνουν περισσότερο προς  την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα από ό, τι  στα υπόλοιπα  μέλη.

Η αλυσίδα εφοδιασμού: Το RCEP αναμένεται να εμβαθύνει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών αλυσίδων εφοδιασμού μεταξύ της Κίνας και των γειτόνων της. Έτσι η Κίνα, θα μπορεί να ενισχύσει τη διπλωματική και πολιτική επιρροή της στα άλλα μέλη, τα οποία θα δυσκολευτούν να μειώσουν την οικονομική τους εξάρτηση από αυτή. Η Ινδία, θα μπορούσε να είναι το αντίβαρο της  Κίνας,  όμως εγκατέλειψε τις συνομιλίες για την ένταξη της στην συμφωνία πριν από ένα χρόνο.

Μακροπρόθεσμα οι αλλαγές: H συνεργασία RCEP θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο σε τεράστιες  οικονομικές ευκαιρίες για τα μέλη αλλά  και μια συντονισμένη προσπάθεια για την  ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη  της συμφωνίας (οικονομικά και γεωπολιτικά) θα αποτυπωθούν στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή