Εφιάλτης: Κομμάτι των δασών του Αμαζονίου εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, απ’ όσο απορροφά

Στο εφιαλτικό συμπέρασμα ότι τμήματα του δάσους του Αμαζονίου εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απορροφούν κατέληξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν περισσότερες από 600 πτήσεις πάνω από το τροπικό δάσος της περιοχής -το οποίο απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες του CO2, του κυρίου αερίου του θερμοκηπίου- στο διάστημα 2010-2018, προκειμένου να μετρήσουν τις συγκεντρώσεις CO και CO2 σε τέσσερα συγκεκριμένα σημεία του τροπικού δάσους.

Περισσότερες εκπομπές από απορρόφηση

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι στις ανατολικές περιοχές της Αμαζονίας, όπου έχει καταγραφεί και η μεγαλύτερη ανθρώπινη παρέμβαση στη δάσος, οι συνολικές εκπομπές άνθρακα ήταν μεγαλύτερες από ό,τι στις δυτικές. Μάλιστα, συγκεκριμένα σημεία στην νοτιοανατολική Αμαζονία έδειξαν ότι εκπέμπουν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου απ’ όσα απορροφούν.

Για τους επιστήμονες, οι παρατηρήσεις αυτές είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς τα δάση δεσμεύουν CO2 από την ατμόσφαιρα και μέσω της φωτοσύνθεσης απελευθερώνουν οξυγόνο και λειτουργούν και ως «αποθήκες» βιομάζας. Η καταστροφή τους από πυρκαγιές ή άλλες δραστηριότητες περιορίζει αυτές τις βασικές ιδιότητές τους που λειτουργούν ως ασπίδες κατά της κλιματικής αλλαγής.

Επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής

Παράλληλα, αλλάζει και ο κύκλος του νερού, με αποτέλεσμα η περιοχή της Αμαζονίας να κινδυνεύει από τροπικό δάσος να μετατραπεί σε σαβάνα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και επιταχύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες ήδη έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν η Αμαζονία χάσει την ικανότητά της να ελέγχει τις ποσότητες του CO2 στην ατμόσφαιρα, τότε, όχι μόνο η Γη θα χάσει τον μεγάλο «πνεύμονά» της, αλλά ανατρέπονται πλήρως και οι στόχοι για την καταπολέμηση της κλίματικής αλλαγής που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού.

Καμία δημοσίευση για προβολή