Είμαστε χώρα φτωχών, φοροφυγάδων και χλιδάτων. “Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω” ο Νίκος. Βάτραχος στο νερό ο Πούτιν

    Είμαστε χώρα φτωχών, φοροφυγάδων και χλιδάτων. “Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω” ο Νίκος. Βάτραχος στο νερό ο Πούτιν

     

    Το φυσικό αέριο εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλές τιμές στην αρχή του χρόνου: Έχει  υποχωρήσει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καταγράφει τιμές μειωμένες κατά 80% από την υψηλότερη τιμή του 2022 (που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο). Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του αερίου έπεσαν μέχρι και τα 67 ευρώ/MWh.

    Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά δεν άγγιξε τις χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος για τον Ιανουάριο, στην Ελλάδα, γιατί η άνοδος στη μέση τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25% στη χονδρεμπορική αγορά, το πρώτο εικοσαήμερο Δεκεμβρίου, ανέβασε τις τιμές του επόμενου μήνα.

    Ωστόσο, η κυβερνητική επιδότηση (435 εκατ. ευρώ) οδήγησε στην πράξη σε πτώση των τελικών τιμών για τους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2022, κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ***

    Οι τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί ο HEPI σε 33 πόλεις της Ευρώπης η Αθήνα έρχεται στην 15η θέση όσον αφορά το ύψος των τιμών ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές. Η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν στα 0,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στα 0,317 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    Οι πιο ακριβές πόλεις με τιμές από 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα έως 0,54 ευρώ είναι οι Βρυξέλλες, η Πράγα, η Κοπεγχάγη, η Ρώμη, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο και το Λονδίνο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεγαλύτερες οι μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στη Βιέννη (-39%), στο Βερολίνο (-19%), στη Ρώμη (-18%), στο Παρίσι (-11%), στις Βρυξέλλες (-8%) και στο Όσλο (-5%). Στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν κατά -1%.

    ***

    “Χλωμή” η συνεργασία Τσίπρα – Ανδρουλάκη. “Ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να συμβαδίζουν σε κάποια αντιπολιτευτικού χαρακτήρα θέματα που, όμως, δεν αναδεικνύουν κυβερνήσεις, παραμένουν μακριά από μια κοινή πειστική πρόταση για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Και μάλλον θα περιμένουμε πολύ για να δούμε μια τέτοια πρόταση. Όχι μόνο γιατί τα επι μέρους “κυβερνητικά” προγράμματα των δύο κομμάτων είναι ακόμα … υπό διαμόρφωση, αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ κινείται με “ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω” στο θέμα της συνεργασίας του με το κόμμα του κ. Τσίπρα.

    Και είναι αναπόφευκτη αυτή η εκκρεμότητα του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Η μέχρι τώρα πολιτική του ενώ δεν έφθειρε τη ΝΔ, ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην … πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς. Μια συμπόρευσή Ανδρουλάκη – Τσίπρα θα οδηγούσε την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ στο σύνθημα “ψηφίστε εμάς για μια να έχουμε ισχυρή φωνή στην κολεγιά με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Έτσι όμως τα κόμματα δεν επιβιώνουν. Πολύ περισσότερο, δεν κυβερνούν”. (Θοδωρής Καλούδης, economico.gr)

    ***

    Τι ξεχωρίζει ο Μητσοτάκης από το κυβερνητικό έργο. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μια σύντομη αναφορά σε όσα ξεχωρίζει από το 2022, εν είδει επιλόγου για την περίοδο των γιορτών.

    Ξεκινώντας από τις πρωτοβουλίες για τους νέους εργαζόμενους, κάνει μια ευρύτερη αναφορά στο θέμα της απασχόλησης με αιχμή την ανεργία, το «πρώτο ένσημο» αλλά και τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Επίσης την εισαγωγή της ανταποδοτικότητας στις επικουρικές συντάξεις, τον νέο οργανισμό απασχόλησης αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων μέσω του Ελλάδα 2.0.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρεται όμως και σε πολιτικές για τη στέγαση, την επαγγελματική αλλά και γενικότερα την εκπαίδευση, σε πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Ειδική μνεία κάνει στην εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κύριων συντάξεων αλλά και στο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού και τις προσπάθειες θωράκισης του ΕΣΥ όπως και στα προγράμματα στήριξης των πολιτών με αναπηρία.

    ***

    Η κυβερνητική θητεία. «Σε 17 εκλογές από το 1977 μόνο σε μία περίπτωση εξαντλήθηκε η τετραετία και σε 5 ακόμη περιπτώσεις έγιναν εκλογές κατά το τελευταίο έτος της κυβερνητικής θητείας. Συνεπώς, στην πλειονότητα των μεταπολιτευτικών εκλογών, αυτές έλαβαν χώρα πριν από τη συμπλήρωση της τριετίας από τις προηγούμενες εκλογές και, συνακόλουθα, ο μέσος όρος του βίου των κυβερνήσεων είναι μικρότερος της τριετίας».

    Αυτό υπογραμμίζει, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης καταδεικνύοντας έτσι – όπως και ο ίδιος αναφέρει στη συνέχεια του άρθρου – ότι «η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε ένα διαφορετικό δρόμο. Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του 2019 ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος, ώστε εγκαίρως να είναι γνωστοί σε όλους οι κανόνες ακόμη και της μεθεπόμενης εκλογικής αναμέτρησης»

    ***

    Είμαστε χώρα φτωχών (ή φοροφυγάδων). Έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ενώ με εισοδήματα φτώχειας έως 5.000 ευρώ εμφανίζεται το 40% των φυσικών προσώπων και 616.448 φορολογούμενοι (ένας στους δέκα) δηλώνουν μηδενικό εισόδημα.

    Στον αντίποδα βρίσκονται 1.199 φυσικά πρόσωπα που θεωρητικά συγκροτούν και την ελίτ των φορολογούμενων καθώς δηλώνουν εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ. Μάλιστα, την πρώτη χρονιά της πανδημίας οι Κροίσοι της Εφορίας τριπλασιάστηκαν αφού από 393 που ήταν το 2019 έφθασαν στους 1.199 το 2020.

    Συνολικά οι φορολογούμενοι διαθέτουν 4.096.198 αυτοκίνητα, 93.737 σκάφη αναψυχής και (οι χλιδάτοι)  391 ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα τα οποία είναι δηλωμένα στο όνομά τους. Επίσης, 14.364 νοικοκυριά δηλώνουν στην Εφορία ότι έχουν εξωτερική πισίνα και 251 διαθέτουν εσωτερική πισίνα στην κατοικία τους. Την ίδια ώρα, σχεδόν 1,8 εκατ. φορολογούμενοι παγιδεύονται στα τεκμήρια και πληρώνουν έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες. Μαρία Βουργάνα, ot.gr)

    ***

    Σκηνές εμφυλίου στην Βραζιλία. Σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει στη Βραζιλία, όπου εκτυλίσσεται μια πρωτοφανών διαστάσεων σύγκρουση, με τους οπαδούς του πρώην ακροδεξιού προέδρου, Ζαϊχ Μπολσονάρου, να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια, καθώς δεν αποδέχονται την αλλαγή ηγεσίας που επισφραγίστηκε με την ορκωμοσία της περασμένης εβδομάδας. Οι σκηνές, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, θυμίζουν την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου του 2020 στο αμερικανό Καπιτώλιο, οπότε οι υποστηρικτές του Τραμπ αμαύρωσαν τον δημοκρατικό θεσμό.

    Την Κυριακή υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

    ***

    Ο βάτραχος στο νερό. ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις  με δικής τους κατασκευής και -σχετικά- εξελιγμένα τεθωρακισμένα “οχήματα μάχης”. Πρόκειται για 50 Αμερικανικά M2A2 Bradley, για άγνωστο (ακόμα) αριθμό Γερμανικών Marder και Γαλλικών AMX-10RC.

    Θεωρείται ότι τα τεθωρακισμένα αυτά μπορούν να χτίσουν μια “σιδερόφρακτη επέλαση” για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνδυασμό, φυσικά, και με τα παλιότερα σοβιετικής κατασκευής οχήματα που διαθέτει το Κίεβο.

    Από πολιτικής άποψης, πάντως, η απόφαση των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας να συνεχίσουν να ενισχύουν αμυντικά την Ουκρανία, ουσιαστικά σηματοδοτεί και τη στρατηγική των χωρών αυτών, έναντι της ρωσικής εισβολής. Δηλαδή, σύμφωνα με αναλυτές, η αποστολή των θωρακισμένων μοιάζει με τον… βάτραχο στο νερό, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει σιγά-σιγά και ο βάτραχος δεν καταλαβαίνει πότε αρχίζει να… βράζει.

    ***

    Σημαντικές παρεμβάσεις στην πρωτεύουσα. Μετά από πολυετή «παραίτηση» από έργα αστικών παρεμβάσεων, στην παρούσα φάση προωθούνται σημαντικές επενδύσεις κυρίως στην Αθήνα, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη αλλά και για την αξιοποίηση του όποιου ωφέλιμου χώρου.

    Κατ’ αρχάς το εμβληματικό έργο του Ελληνικού βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, ενώ παραλλήλως μετά από δεκαετίες συζητήσεων προωθείται η ενοποίηση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, της λεγόμενης Αττικής Ριβιέρας. Προωθείται επίσης η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ, προχωρά η περιβόητη διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας, η αξιοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη ως «κυβερνητικό πάρκο», αλλά και η αξιοποίηση του Τατοΐου, έργα που βασίζονται σε κοινοτικούς και εθνικούς πόρους αλλά και σε ιδιωτικά κεφάλαια. (Πέννυ Κούτρα, euro2day.gr)

    ***

    Τα μικρόβια αντέχουν και σκοτώνουν. Η πανδημία αύξησε την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, καθιστώντας κάποια σκευάσματα λιγότερο αποτελεσματικά, πράγμα που προβλέπεται να οδηγήσει σε θάνατο έως και 10 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο το 2050 από ασθένειες που κάποτε θεραπεύονταν, αναφέρει το Scientific American.

    Ακόμη και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, η μικροβιακή αντοχή, στην οποία τα μικρόβια δεν ανταποκρίνονται πλέον σε κοινά φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, αποτελούσε μεγάλη ανησυχία για τους οργανισμούς δημόσιας υγείας και τους ειδικούς υγειονομικής περίθαλψης.

    Το 2019, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, η μικροβιακή αντοχή οδήγησε σε 4,95 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, καθιστώντας την την τρίτη κύρια αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

    ***

    Γιατί ο Τσίπρας τρέμει τα … Γλυπτά. “Ολόκληρος ο μηχανισμός του κόμματος  (ΣΥΡΙΖΑ) -φυσικά και ο γνωστός διαδικτυακός βραχίωνας- διεξάγουν αγώνα «υπέρ βωμών και εστιών» επικαλούμενοι ακόμη και εθνικό κίνδυνο αν υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

    Γιατί, λοιπόν, τέτοια αγωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ; Πέρα από το προφανές (ότι τυχόν επιστροφή θα ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης) υπάρχει και το ζήτημα του υποδείγματος. Αν κάποια στιγμή συμβεί μία τόσο σοβαρή εξέλιξη που θα είναι βασισμένη σε μέθοδο, προγραμματισμό, σοβαρότητα και σκληρή δουλειά, θα δημιουργήσει τεράστιο θέμα για το κόμμα. Μερικά χρόνια μετά το 2015, πολλοί θα θυμηθούν ότι δεν πας και πολύ μακριά με την καφενειακή συνωμοσιολογία και βλέποντας παντού εχθρούς στο σύγχρονο κόσμο. Ούτε με τον μικρομεγαλισμό του «μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα» που συμβόλισε και συμβολίζει ο Τσίπρας” (Ανδρέας Στασινός, Protagon.gr)

    Θήττα Ευγενικός

    Δευτέρα έως Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή