«Ένα κενό εξουσίας στην Μέση Ανατολή θα καλυφθεί με τη βία», γράφει ο Γερμανικός Τύπος – “Το Ιράν είναι ο κορυφαίος ‘χορηγός’ της κρατικής τρομοκρατίας”

Πρώτο θέμα στις γερμανικές εφημερίδες και τα σχόλιά τους είναι η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός εκ των κορυφαίων στρατηγών του Ιράν με πολιτική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, o οποίος έπεσε νεκρός μετά από αμερικανική αεροπορική επίθεση στο Ιράκ. Η Τεχεράνη θεωρεί το γεγονός αιτία πολέμου με τις ΗΠΑ και όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις όλων των πλευρών.
«Ο Σουλεϊμανί ήταν δίχως αμφιβολία ο δημιουργός πολλών δεινών και καταστροφών στη Μέση Ανατολή. Η επεκτατική στρατηγική του για την Ισλαμική Δημοκρατία ήταν πηγή πολέμων και συγκρούσεων. Ο θάνατός του αποτελεί για πολλούς αιτία γιορτής. Αλλά προπάντων αποτελεί αφορμή για ένα νέο κύμα βίας και αστάθειας» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, συμπληρώνοντας ότι οι συνέπειες της εξέλιξης αυτής θα φανούν στο Ιράκ, από την Υεμένη ως τη Συρία και σε όλες τις περιοχές, όπου ο Σουλεϊμανί είχε τοποθετήσει «μαριονέτες του». Το σχόλιο παρατηρεί επίσης ότι «ένα κενό εξουσίας στην Μέση Ανατολή θα καλυφθεί με τη βία».

Η νέα στρατηγική Τραμπ για το Ιράν

Από την πλευρά της η εφημερίδα Die Welt σχολιάζει: «Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές: ο κόσμος θα είναι ένας καλύτερος τόπος χωρίς τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Εξάλλου το Ιράν είναι ο κορυφαίος ‘χορηγός’ της κρατικής τρομοκρατίας στον κόσμο – και ο Σουλεϊμανί ο κορυφαίος τρομοκράτης του Ιράν.

Ο νεκρός πλέον επικεφαλής των μονάδων Αλ-Κουντς –του εξωτερικού βραχιόνα των Φρουρών της Επανάστασης- ήταν τις τελευταίες δεκαετίες υπαίτιος τρομοκρατικών χτυπημάτων εναντίον αμάχων σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη. Είχε ενορχηστρώσει επιθέσεις σιιτικών δυνάμεων πολιτοφυλακής στο Ιράκ εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, που στοίχισαν της ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Δεν είναι καθόλου βέβαιo ότι η αντεπίθεση των Αμερικανών θα οδηγήσει σε έναν πόλεμο στην περιοχή. Οι μουλάδες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν έναν πραγματικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ο θάνατος του Σουλεϊμανί αποτελεί σημείο καμπής.»

«Ο Αμερικανός πρόεδρος έδινε την εντύπωση ότι φοβόταν την στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν. Τώρα χτυπά με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί» παρατηρεί η Stuttgarter Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Στουτγκάρδης: «η μη προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρός μοχλός, αν αποσπά την προσοχή ή δημιουργεί αβεβαιότητα στον αντίπαλο. Αλλά αυτό μερικές φορές οδηγεί και σε εσφαλμένες εκτιμήσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν δραματικές συνέπειες. Ακριβώς αυτό μπορεί να συμβεί. Ο Τραμπ, όπως εύστοχα περιγράφει ο αντίπαλός του από τους Δημοκρατικούς Τζο Μπάιντεν, ‘έχει ρίξει δυναμίτη μέσα σε βαρέλι με πυρίτιδα’».

DW – (Δήμητρα Κυρανούδη)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή