Επτά όρους θέτει ο Αγιατολάχ Χαμεϊνί του Ιράν για να παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμεϊνί, παρουσίασε μία λίστα 7 απαιτήσεων που πρέπει να εκπληρωθούν από όσους παρέμειναν στην πυρηνική συμφωνία μετά την απόσυρση των ΗΠΑ. Αλλιώς…
«Εάν οι Ευρωπαίοι χρονοτριβήσουν με τις απαιτήσεις μας, το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να επανεκκινήσει την πηρυνική του δραστηριότητα», είπε ο Χαμεϊνί σε ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Διασφάλιση του εμπορίου

Σύμφωνα με αυτούς τους όρους, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει το εμπόριο με την Τεχεράνη. Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες οφείλουν να πάρουν αντίστοιχα μέτρα και ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από το Ιράν.

Οι επιπλέον όροι αφορούν στους υφιστάμενους της συμφωνίας σχετικά με το ρόλο του Ιράν στη Μ. Ανατολή. Ο Χαμεϊνί εξήγγειλε ότι δε θα αποδεχτεί νέες διαπραγματεύσεις για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τις περιφερειακές του δράσεις στην περιοχή.

Προστασία των ιρανικών πωλήσεων πετρελαίου

Το Ιράν αποτελεί την 4η πετρελαϊκή δύναμη παγκοσμίως και προμηθεύει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Ο οικονομικός όμως αποκλεισμός της χώρας και η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία απειλούν την εξαγωγική δραστηριότητα του Ιράν.

Έτσι, το Ιράν δε θέλει να βρεθεί σε δύσκολη θέση και πιέζει την Ευρώπη,  να αναπληρώνει  τις ποσότητες πετρελαίου που δεν αγοράζονται λόγω πιθανού αμερικανικού εμπάργκο.

«Αναξιόπιστη η Δύση»

Ο Χαμεϊνί αναφέρεται συγκεκριμένα στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, λέγοντας πως δεν θέλει να ανοίξει καμία διαμάχη μαζί τους, αλλά αποσαφηνίζει κιόλας ότι δεν τις εμπιστεύεται.

Σε δηλώσεις του, ο Χαμεϊνί αναφέρθηκε και στις ΗΠΑ. Ισχυρίστηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ παραβίασαν αρκετές φορές τη συμφωνία. Με την απόσυρση των ΗΠΑ, πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι οι συναλλαγές με το δυτικό κόσμο δεν είναι σίγουρες.

Με δυο λόγια

Την απόσυρση των ΗΠΑ ακολούθησαν δώδεκα απαιτήσεις και η απάντηση ήρθε από το Ιράν με επτά απαιτήσεις… Σε παίγνιο αριθμών έχουν αναγάγει Ιράν και ΗΠΑ τη συμφωνία και έχουν βάλει στη μέση την Ευρώπη να μαζεύει τα μπαλάκια από τα γήπεδά τους.